Annons:

REGIONFÖRBUNDET SÅGAR SÄNKT HASTIGHET

Regionförbundets ordförande Ulf Nilsson gillar inte förslaget om sänkt hastighet. Foto: Regionförbundet

REGIONFÖRBUNDET SÅGAR SÄNKT HASTIGHET

Trafikverket vill minska hastigheten på 273 kilometer av vägnätet i Kalmar län. Båda kommunerna i Västervik och Vimmerby har gått i taket över förslaget. Nu gör Regionförbundet i Kalmar län samma sak.

Annons:

I mars kom Trafikverket med ett förslag om att sänka hastigheten på en rad vägar i Kalmar län. Förslaget är just nu ute på remiss hos kommuner och regioner. Under torsdagen antog Regionförbundets styrelse ett svar som nu ska skickas till Trafikverket.

I länet berörs sammanlagt 20 olika sträckor och 369 kilometer väg, 96 föreslås få bibehållen eller höjd hastighet och 273 föreslås få sänkt hastighet. Främst handlar det om att 90 km/h ska bli 80 km/h. Vimmerby är förmodligen mest drabbat eftersom förslaget berör både riksväg 40 och riksväg 23/34. 

– Sänkningarna påverkar framkomligheten negativt och blir betydande för ett län som vårt med långa avstånd. Förslaget rimmar illa med de transportpolitiska målen om att stödja näringslivets transporter och medborgarnas möjligheter att pendla till arbete och andra resor, säger regionförbundets ordförande Ulf Nilsson i ett pressmeddelande. 

Vägarna måste förbättras

Regionförbundet i Kalmar län menar att fler analyser behöver göras innan man fattar beslut om en hastighetssänkning och anser att förslaget skulle slå hårt mot länet. 

– I bedömningen av trafiksäkerheten måste det till ett bredare underlag än en generellt uppskattad trafikökning till år 2025. Vid sidan av trafikflödet måste man titta på exempelvis den enskilda vägens geometriska utformning, sidoområdets utformning och registrerade olyckor, säger Ulf Nilsson.

I skrivelsen pekar regionförbundet på att de vägar som blir föremål för sänkning inom en snar framtid måste förbättras. 

Fråga

Bör hastigheten sänkas?

Absolut
Definitivt inte
Vet ej
Rösta Se resultat

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt