Annons:

  • Nyman om köpet av Näs:

    Tomas Peterson (M) och Nils Nyman skriver under avsiktsförklaringen gällande Näs. Foto: Jakob Karlsson

  • Nyman om köpet av Näs:

    Joacim Johansson, Nils Nyman, Bengt Benson, Helen Nilsson och Tomas Peterson är glada över den nu underskrivna avtalsförklaringen. Foto: Jakob Karlsson

Nyman om köpet av Näs: "Oerhört viktigt för oss"

Astrid Lindgrens Värld köper Astrid Lingrens Näs av Vimmerby kommun för en krona, men tar också över ett lån på 14,5 miljoner kronor. Nils Nyman, vd för moderbolaget Mater Salikon, var nöjd över uppgörelsen. – Vi ser att ALV tillsammans med Näs kommer gynna vårt arbete med att hålla Astrid Lindgrens texter och berättande aktuellt, säger han.

Annons:

Astrid Lindgrens Värld köper upp Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs av Vimmerby kommun. Köpeskillingen landade på en krona – men då tar ALV också över Näs lån på 14,5 miljoner kronor, som Vimmerby kommun varit borgensman för. En extern värdering visade att bolaget var värt minus 15 miljoner kronor.

– Det finns andra som är duktigare än på det här, det har vi märkt sedan vi sålde ALV till familjen. Nu har vi kommit överens och det betyder mycket för oss i kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M). 

"Oerhört viktigt för oss"

Nils Nyman, vd för moderbolaget Mater Salikon, och barnbarn till Astrid Lindgren, var nöjd över att ALV tar över Näs. 

– Som företrädare för Astrid Lindgren och hennes bolag och hennes vilja ser vi Näs som en viktig och bra kulturinstiution, som vi värnar väldigt mycket om. Det är grundskälet till att vi vill gå in och ta över ägandet. Vi ser att ALV tillsammans med Näs kommer gynna vårt arbete med att hålla Astrid Lindgrens texter och berättande aktuellt, säger Nils Nyman. 

Nils Nyman säger att köpet är väldigt viktigt för Näs. 

– Det är oerhört viktigt för oss – och för Vimmerby – att Näs får utvecklas så mycket det bara kan. Det här är det enda stället i hela världen där man kan få en fördjupad inblick i vem Astrid Lindgren var och bakgrunden till hennes berättelser. 

"Svårt att få det att gå runt"

Astrid Lindgrens Näs har funnits i kommunens ägor sedan 2007 och har årligen haft ett driftsbidrag på tre miljoner kronor från kommunen. De senaste åren har pengarna tagits från överskottet i Vimmerby Miljö- och Energi AB. 

– Det är den överenskommelse vi har haft och bolaget har inte så stort ekonomiskt värde. Det har haft ett stort underskott och varit svårt att få det att gå runt. Det har inte funnits några andra intressenter, säger Tomas Peterson (M). 

Så här säger kommunstyrelsens vice ordförande Helen Nilsson (S) om försäljningen av kulturinstitutionen. 

– Det här är absolut den bästa lösningen för att det ska leva vidare. Vi är väldigt stolta över att Astrid Lindgren är född här och vi kommer inte att släppa på vårt engagemang helt. Vi kommer hålla det levande. 

Fortsätta i positiv anda

Dessutom tar stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning över Prästgården och Kohagen. Kommunen skänker detta till stiftelsen. 

– Stiftelsen tar ett mer samlat grepp över fastigheterna och vi hoppas att vi ska kunna driva ett aktivt och bra arbete och att vi kan fortsätta i den mycket positiva andan, säger Bengt Benson, ordförande i stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning. 

Nils Nyman: 

– På 70-talet började det byggas på den mark där den gamla prästgården låg och blev Astrid orolig för att all den "bondekultur", om jag får uttrycka mig så, som hon var uppvuxen i skulle försvinna. Därför känns det roligt att vi kan lösa den frågan med stiftelsen. Det är en viktig del i uppgörelsen att det ska finnas kvar en naturmark. Man ska uppleva något annat än det man har hemma. Är man här så ska man gå in i en annan tid säger Nils Nyman. 

Kommunen dubblar också sitt driftsbidrag till sex miljoner under verksamhetsåret 2016 till Näs. Mycket mer om affären senare på Dagens Vimmerby.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt