Annons:

Lennart Nilsson fick Vänsterpartiets medborgarpris på första maj. Foto: Simon Henriksson

Vänsterns pris till Lennart Nilsson för sin kamp för Vimmerbyfamiljen

Årets medborgarpris går till Lennart Nilsson. Han får det av Vänsterpartiet för sin envisa kamp för uppehållstillstånd för familjen Berisha.
– En heder och en ära, säger pristagaren.

Annons:

För andra året i följd delade Vänsterpartiet i Vimmerby ut ett medborgarpris.

– Det är ett pris som ska gå till en Vimmerbybo, en förening eller företag som gjort Vimmerby bättre på ideell basis. Vi satte oss ned i måndags och hade ett möte om vem vi skulle dela ut priset till. Det kom upp många värdiga vinnare, men Lennart Nilsson stack ut alldeles särskilt, säger vänsterpartisten Lars Johansson.

Lennart Nilsson får priset för sitt engagemang och envisa kamp för att hjälpa Vimmerbyfamiljen Berisha, som ska utvisas till Kosovo. Så här lyder motiveringen: 

"Med stor värme och engagemang har Lennart stått upp för medmänniskor i nöd när han organiserat motstånd mot orimliga utvisningsbeslut. I en tid när den allmänna debatten har lett till allt hårdare regler för asylsökande har Lennart gått mot strömmen och stått upp för den medmänsklighet som bygger vårt samhälle", skriver partiet. 

– Angående priset är det en heder och en ära att få det. Jag tackar Vänsterpartiet för att de tar ställning och vänstern är de enda tillsammans med centern som svarade på det vi skickade ut. Man kan inte göra något i enskilda fall, men man beklagade och skickade med vad man gör utsatta människor, säger Lennart Nilsson.

"Ingen är illegal"

Priset bestod av 5 000 kronor, ett diplom och en blomma. Pengarna sätter han in på familjens konto. 

– Men det är inte pengar de vill ha, det är uppehållstillstånd. 

Lars Johansson säger så här om frågan:

– Det är ingen lokalpolitisk fråga, men det här är vårt sätt att uppmärksamma detta och Lennarts engagemang. Det är en medmänsklighetsfråga och det måste finnas fler skäl för att få uppehållstillstånd. Ingen människa är illegal. Det är inte illegalt att fly eller försöka skydda sin familj. Det är illegalt i Sverige, men det är fel, säger vänsterpartisten.

Mer om familjens situation kommer senare. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt