Annons:

  • Horsky på plats i Vimmerby: ”Många tolkar tydlighet och målmedvetenhet som lite obekvämt”

    Phil Horsky besökte Vimmerby i dag. Foton: Linus Johansson

  • Horsky på plats i Vimmerby: ”Många tolkar tydlighet och målmedvetenhet som lite obekvämt”

Horsky på plats i Vimmerby: ”Många tolkar tydlighet och målmedvetenhet som lite obekvämt”

För en tid sedan presenterade Vimmerby Hockey Phil Horsky som sin nya huvudtränare. I dag på morgonen var han på en blixtvisit i sin nya hemstad.
– Varje gång jag kommer hit visar sig Vimmerby från sin bästa sida, skrattar Phil Horsky.

Annons:

Trots att Phil Horsky bara ska vara i Vimmerby i några timmar hinner han med att träffa både spelare, sportchefen Daniel Stolt och media.

– För mig handlar coachning om att bygga relationer med spelare, fans, sponsorer och journalister. Det är ett arbete som börjar redan från dag ett, säger Phil Horsky och tar en klunk kaffe i solgasset på en av stadens uteserveringar.

– Det är fint här. Jag har hälsat på i Vimmerby en gång tidigare och då var det också mer eller mindre en sommardag. Varje gång jag kommer hit visar sig Vimmerby från sin bästa sida, skrattar VH-tränaren.

Hade andra erbjudanden

Precis innan vårt möte har han träffat lagkaptenen Jakob Karlsson och nyförvärvet Oskar Carlsson.

– Det är två av våra ledande spelare. Jag hade bokat in ett möte med ”Jacke” (Jakob Karlsson), men Oskar var också i närheten så han följde med. Det var ett bra bevis på att det är en liten stad.

Hur känner du för att flytta till en liten stad?

– Jag är i grunden en storstadskille, men det är inget som jag letar efter. Vimmerby kändes bra från början för mig. Jag pratade med Danne (Daniel Stolt) och Lindblom (Thomas) redan i fjol, men då tackade jag nej. Sen visade de intresse igen och då tänkte jag att de är verkligen intresserade och att jag borde hälsa på i Vimmerby en gång. Jag hade några andra erbjudanden i Sverige också, men jag letar inte efter att gå uppåt i seriesystemet och vara assisterande coach. Jag vill vara huvudtränare, det passar mig bäst. Det här jobbet är en viktig del i min utveckling och jag kommer att växa av uppdraget, säger Phil Horsky.

”Seriös och fokuserad”

Horsky ser fram emot att jobba i en mindre klubb.

– I en mindre klubb som Vimmerby kan man påverka lite mer och det är enklare att kommunicera. Det finns fördelar och nackdelar med allt. Men här känner jag att jag kan bygga något som jag står för, jag vill sätta en prägel på Vimmerby. Min dröm som coach är att utveckla. Jag vill vinna såklart, men det är inte det som ger mig kicken. Jag vill att spelarna och ”Danne” ringer om några år och säger ”tack”. Det är viktigt för mig.

Han tror också att starten med honom som tränare kan bli tuff för somliga till en början.

– I början kommer det att bli tufft för många med ett nytt och tydligare ledarskap och högre krav. Det är inte lätt för alla och några kommer förmodligen att gnälla. Men de vet redan nu hur det kommer att bli och kan börja fundera på det.

Ser du dig som en hård tränare?

– Hård... Jag får den frågan ganska ofta, Men nej, jag är seriös och fokuserad. Det tolkar många som att jag är hård. Jag är tydlig och rättvis, men jag vill också att spelarna är kreativa och får vara med och bestämma. Självdisciplin är viktigt för mig, det är nyckeln till framgång. Men jag gillar att skratta och ha roligt också. Det är blandningen som är nyckeln.

Men du är tydlig med vad du vill?

– Så är det absolut. Och många tolkar tydlighet och målmedvetenhet som lite obekvämt.

”Måste älska när det gör ont”

Phil Horsky är nöjd med det lag som Vimmerby har börjat bygga.

– Det finns en bra blandning. ”Danne” och de andra har gjort ett bra jobb hittills. Vi har hittat duktiga spelare med bra karaktär som vill komma hit och ta nästa steg. Sen är det viktigt för mig att spelarna vet vad de kan förvänta sig, det ska inte vara något skitsnack. Det finns en målsättning att gå upp i Allsvenskan och det kommer vi att prata tydligt om. Vi kommer att träna och tänka som ett allsvenskt lag. Vi förväntar oss att spelarna gör likadant, annars kommer det inte att funka.

VH:s nya tränare ber också om tid för att kunna bygga ett nytt lag med honom vid rodret.

– Laget kommer att se annorlunda ut från augusti/september och fram i december/januari. Ni måste ge oss tid att utveckla grabbarna och laget.

Vad är en vinnare för dig?

– Att vara en vinnare handlar om att älska att jobba för att bli bättre. Att gå upp klockan fyra i dag på morgonen och åka från Malmö till Vimmerby var kanske inte roligt, men man måste älska den processen. Det är hårt jobb som gäller. Alla älskar att vinna, men inte alla älskar att göra jobbet för att vinna. Man måste älska de dagarna då det regnar och gör ont. Det är de spelarna jag vill ha.

Kommer Vimmerby att ha en trupp för att vara med i toppstriden kommande säsong?

– Målet är absolut att vi ska ha en trupp för att spela i Allettan.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt