Annons:

Johanna i Kulla: Spartips till en kommun i kris

Till berörda politiker och beslutsfattare inom BUN: I all välmening vill jag ge er några goda råd. Från en småbarnsmamma, egenföretagare och landsbygdsbo som faktiskt är ganska van vid att ibland behöva vända på slantarna och att tänka till en extra gång när det gäller utgifterna. Varsågoda. Här kommer mina bästa spartips:

Annons:

1.  Gör er av med grejer, men bara det ni inte kommer att behöva snart igen.

När det krisar är det såklart bra att ha grejer att kunna sälja eller göra sig av med för att minska på kostnaderna. Att tänka på är dock att inte göra sig av med grejer som kommer att behövas inom den närmsta framtiden. För mig kan det kanske kännas skönt att göra mig av med barnens urvuxna vinterkläder som ju faktiskt skulle kunna inbringa en slant och samtidigt göra plats i garderoben. Men då gäller det att komma ihåg att de stövlarna troligtvis behövs nästa vinter när lillebror vuxit i dem, och det är billigare att återanvända än att köpa nytt.

För er kan det gälla till exempel en förskola i utkanten av kommunen. Fullt fungerande och med stora fina lokaler, och plats för många fler barn. Att lägga ned förskolan och putta över kostnaderna för lokalerna till kommunens fastighetskonto skulle ju såklart vara skönt. Men när ni faktiskt har kö till förskolorna i tätorten och då dessutom skulle behöva bygga en helt ny förskola där är det en dålig idé. Vilket leder oss in på nästa punkt och kanske mitt allra bästa spartips.

2. Se över vad ni har och använd det.

När det är ont om pengar men behoven ändå finns, kanske är soffdynorna tråkiga och dassiga efter många omgångar i tvättmaskinen under småbarnsåren, eller en förskola i utkanten av kommunen lite eftersatt efter många år som nedläggningshotad - skrota inte hela soffan utan köp istället nytt tyg och fixa nya överdrag till dynorna. Se över förskolan, byt uppvärmning till en billigare variant och fräscha till lokalerna. För en bråkdel av pengarna det skulle kosta att bygga en helt ny förskola skulle ni ha något riktigt bra att börja jobba med i punkt tre.

3. Se möjligheterna istället för problemen.

Det skulle kunna vara ett problem att bo på landet, ha en bit till närmsta stad och samtidigt vilja driva företag. Men jag tror många företagare på landet känner igen sig när jag säger att det då gäller att vara lite kreativ. Vad har jag här där jag vill bo, får man fråga sig, och hur kan jag sälja in den här produkten till någon som bor lite längre bort? Hur kan jag göra det vi har här attraktivt för någon som inte bor här?

Det kan handla om turism, att som i mitt fall skriva om och ta bilder från mitt liv på landet eller sälja en produkt som bara kan produceras här. Olika sorters mat till exempel.

Eller så har man en förskola i utkanten av kommunen, dit man tror att inga föräldrar i staden tio minuter bort skulle orka köra sina barn.

Istället för att se det som ett problem skulle man kunna se det som en tillgång att den ligger på landet i en lugn och naturnära miljö, och en tillgång att den ligger i utkanten av kommunen. För att den gör det betyder ju rimligtvis också att det är nära till två grannkommuner, där det i åtminstone den ena av dem också är ont om förskoleplatser.

Ni behöver alltså göra något attraktivt av er förskola som lockar föräldrar att köra en mil med sina barn. Kanske så attraktiv att familjer till och med väljer att köra sina barn över kommungränsen för att gå på er förskola.

Ni behöver ett koncept. Det tänkte jag att jag skulle kunna hjälpa er med.

Inför en ekologisk förskola

Från spartips går vi alltså raskt över till några idéer om hur ni på ett effektivt sätt skulle kunna skapa ett koncept för er förskola i Pelarne och göra den så pass attraktiv att den lockar människor att köra en mil för att lämna och hämta sina barn.

Eftersom ni i punkt två har sett över lokalerna och bytt ut oljepannan mot en billigare och miljövänligare uppvärmningsmetod har ni både sparat in pengar och skapat möjligheter att driva till exempelvis en ekoförskola.

Jag tror vi kan enas om att miljömedvetenheten och viljan att köpa ekologiskt och miljösmart inte är en trend på tillbakagång. Allt fler föräldrar både i städer och på landsbygden efterfrågar ekologiska alternativ när det kommer till barnens mat, kläder och leksaker.

En ekologisk förskola finns inte i vare sig den här kommunen eller grannkommunerna och skulle inte behöva vara särskilt dyr att få i drift eftersom ni har fantastiskt bra och ändamålsenliga lokaler redan. Lokalerna skulle med lätthet rymma två avdelningar till förutom den befintliga.

En ekologisk förskola ligger både i tiden och i framtiden, och skulle kunna locka föräldrar från både Vimmerby, Mariannelund och Hultsfred. 

  • Maten – Pelarne förskola har redan ett modernt och fullt utrustat kök där maten lagas från grunden. Satsa på ekologisk och närproducerad mat, bra råvaror och grönsaker efter årstid, och kanske en eller ett par köttfria dagar i veckan. Att minska på köttet skulle både dra ned kostnaderna för maten samt gynna både klimatet och hälsan hos barnen.
  • Miljötänk – Gör barnen delaktiga i källsortering och kompostering. Investera i ett mindre växthus där barnen får lära sig att odla enkla saker. På gångavstånd från förskolan finns flera lantbruk där studiebesök kan göras och barnen få se på nära håll hur maten vi äter produceras.
  • Närhet till naturen och skogen – Förskolan ligger precis vid skogskanten. Gör skogsutflykter till ett återkommande tema där barnen får leka och lära oavsett årstid och väder. 
  • Kreativitet och lärande – Dra ned på inköp av färdigt pysselmaterial och låt barnen lära sig att använda saker från naturen och skogen, samt att återbruka och använda saker som kanske annars skulle hamnat i källsorteringen.  Använd bara giftfria färger, så naturliga som möjligt. Låt barnen vara med och göra färg av naturliga ingredienser som ägg eller filmjölk. Gör eget lim av vatten och mjöl. Använd växtfärger. Allt det här är redan förskolan i Pelarne väldigt duktiga på eftersom besparingskraven varit hårda.
  • Lek – Ta bort så mycket plastleksaker som möjligt. I synnerhet mjukare plast som innehåller mest gifter. Även här är förskolan i Pelarne redan en bit på vägen då där finns mycket leksaker i trä som tillverkats av personal och föräldrar. Lekplatsen ute är till stor del helt miljövänlig med hinderbana gjord av stockar och klätterställning i trä. Det här kunde enkelt rustas upp och utvecklas för en billig peng. 
  • Transport – Det finns exempel på ekologiska förskolor där man anordnat bussar som samkör barnen till förskolan för att spara på miljön. I Helsingborg till exempel har en förskola fått miljöpris för sin ekobuss som förra året sparade 110 bilturer per dag till och från förskolan. Något att fundera på kanske?

Vimmerby kan visa vägen

Så. Några enkla spartips och ett gäng idéer. Mycket är redan en självklarhet på förskolan i Pelarne. Genom att utveckla konceptet, trycka upp snygga broschyrer och marknadsföra er unika ekoförskola i Vimmerby är jag säker på att ni kan locka många familjer till Pelarne. Några investeringar behövs alltså, men inte i närheten av så stora som skulle behövas för ett nybygge i stan. Jag tror att Vimmerby kommun vill vara en modern och miljösmart kommun som tar till vara på  och utvecklar de resurser som redan finns. Här kan ni visa vägen för andra kommuner.

Hör av er om ni vill ha fler tips.

 

Johanna Karlsson

  Slantvändare, företagare, småbarnsmamma och landsbygdsbo

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt