Annons:

  • Kraftledning på över fem mil ska byggas i kommunen – då ska mångmiljonprojektet stå klar

    Kinda kommuns kommunalråd Christer Segerstéen (M), Östergötlands landshövding Carl-Fredrik Graf, Eons vd Martin Höhler, Kalmars landshövding Peter Sandwall och Vimmerby kommuns kommunalråd Jacob Käll tog första spadtaget i fredags. Foto: Ossian Mathiasson

  • Kraftledning på över fem mil ska byggas i kommunen – då ska mångmiljonprojektet stå klar

    Petter Atterstig, biträdande projektledare på Vattenfall, berättar att elledningen mellan Kisa och Vimmerby ska stå klar vid årsskiftet 2023/2024. Foto: Ossian Mathiasson

  • Kraftledning på över fem mil ska byggas i kommunen – då ska mångmiljonprojektet stå klar

    Martin Höhler, vd för EoN:s energidistribution, och Björn Persson på EoN hälsade alla välkomna och informerade om mångmiljonprojektet. Foto: Ossian Mathiasson

Kraftledning på över fem mil ska byggas i kommunen – då ska mångmiljonprojektet stå klar

Det första symboliska spadtaget togs i fredags. Efter semestern drar arbetet igång på allvar och kraftledningen mellan Kisa och Vimmerby ska stå klar om ett och ett halvt år. 

Annons:

EoN ska bygga en ny 5,3 mil lång 130 kilovoltselledning mellan Vimmerby och Kisa för att förstärka elnätet. Det första spadtaget togs under fredagen, strax intill länsgränsen i den röjda ledningsgatan mellan Gullringen och Horn. Det är ett ögonblick som eljätten EoN har väntat på i 14 år. 

– En stor dag för EoN då det är många personer som har jobbat med projektet under lång tid. Vi är mycket glada för att vi nu kan ta det första spadtaget och sätta igång. Det är en stor dag för hela regionen och det handlar mycket om att bygga upp kapacitet för den framtida energiomställningen och ha en säkrare elleverans. Nu kommer nästa steg då vi ska leverera projektet enligt plan, säger Martin Höhler, vd för EoN:s energidistribution. 

"Skapar möjligheter för tillväxt"

Henrik Staffansson, ansvarig för lokalnätsaffärerna på EoN, informerade om att investeringen ska komma till gagn för ungefär 7 000 kunder. 

– Det känns otroligt viktigt och roligt. Vi har planerat för detta ett tag och det finns de som har varit med i diskussionerna och träffat markägare sedan 2008. Det skapar ytterligare möjligheter för tillväxt i den här regionen och i både Kinda och Vimmerby kommun. Vi ser klara prognoser på vart samhället är på väg när det gäller energiomställningen. I denna region är det stort tryck på omställning, både med solceller och vindkraftsanslutningar, och det är en intressant tid som väntar så det ska bli spännande att se var vi står om 20-30 år med energiomställningen, säger Henrik Staffansson. 

Henrik Staffansson nämner två stora och viktiga kunder i regionen, Sofidel (pappersbruket i Kisa) och Ljunghäll i Södra Vi. 

– Vi kan bara konstatera att det är ungefär tio gånger en sådan fabriks kapacitet som vi hanterar med ledningen. Det är klart att det skapar möjligheter, säger Staffansson. 

Ledning på över fem mil

EoN har fått in många anbud från företag som har varit intresserade av att bygga elledningen. Vattenfall har tilldelats jobbet och Petter Atterstig, biträdande projektledare på Vattenfall, inledde med att tacka EoN för förtroendet.

– Det är kul att göra ett så stort jobb åt EoN, det är det största projektet på länge som EoN har byggt i Sverige. Det ligger bra i tiden och är ett projekt som passar oss bra, säger Petter Atterstig.

Han gav dessutom information om det kommande elledningsarbetet.  

– Vi börjar i Kisa, fortsätter ner till Horn, Gullringen och Södra Vi för att sedan avsluta i Vimmerby. Det är ungefär 53 kilometer och det ger oss ungefär 320 stolpplatser innehållande trästolpar, överliggare i stål och isolatorkedjor. Det är 150-200 meter mellan varje stolpplats, säger Atterstig. 

Vattenfall har färdigställt projekteringen och konstruktionen och köper just nu in allt material. Man har till och med börjat med materiallogistiken och kört ut stolpar på sträckan mellan Kisa och Horn där arbetet drar igång efter semestern. 

– Byggfasen går till som så att vi bygger stolpplats för stolpplats med hjälp av grävmaskiner som schaktar och sätter stolparna. Vi går fram på det viset tills vi har ett par sträcksektioner på ledningen, ungefär fem-sex kilometer långa, och drar då linan. Vi kommer även ha en fjärde lina som är lite tunnare och som fungerar som jordlina och skyddar anläggningen mot åska. I linan ligger fiber som används för fjärrkommunikation.

Den svårtillgängliga terrängen pekas ut som en av de största utmaningarna av Petter Atterstig. 

– Det går både upp och ner med vinklar och stup. Logistiken blir utmanande med att få ut material, ta sig mellan stolpplatserna och inte minst lindragningen. Det har varit och är utmanande för oss att få fram material på grund av att mycket av stålet kommer från Polen. Vi har ändrat strategi och tillverkat en del av stålet i Sverige.

"Kapaciteten i ledningsnätet kommer öka"

Mångmiljonprojektet beräknas landa på runt 350 miljoner kronor och elledningen ska vara klar att tas i bruk vid årsskiftet 2023/2024. Ledningen kommer anslutas till transformatorstationerna i Kisa, Horn, Gullringen, Södra Vi och Vimmerby. ´

Carl-Fredrik Graf, landshövding i Östergötlands län, greppade en av de fem spadarna vid första spadtaget och betonar vikten av att det svenska elnätet byggs ut och förbättras för att möta det ökande behovet av el i samhället. Ledningen ger till exempel dubbel matning till Kinda kommun, som i nuläget bara har en matning från Åtvidaberg. 

– Jag ser väl främst två goda anledningar till att kraftledningen etableras här. Det ena är att kapaciteten i ledningsnätet kommer öka och det är något som vi har talat om i flera år med tanke på att det saknas kapacitet. Det andra är mer eller mindre ett beredskapsskäl, att Kinda kommun får alternativa möjligheter att strömförsörja ett område, säger Carl-Fredrik Graf. 

Kalmar läns landshövding Peter Sandwall är mycket positiv till mångmiljonprojektet och medverkade under första spadtaget. 

– Grön omställning är något som alla pratar mycket om och det är också en av regeringens tre prioriterade frågor. Det blir riktigt bra när det faktiskt händer konkreta grejer. Att få vara med och ta första spadtaget är så konkret det bara kan bli, säger Peter Sandwall. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt