Annons:

Fackordförande hoppas varslet mildras ännu mer i vår

Magnus Carlsson är fackordförande på Plannja i Järnforsen och hoppas varslet mildras ännu mer under våren. Foto: Ossian Mathiasson

Fackordförande hoppas varslet mildras ännu mer i vår

30 medarbetare får lämna sina jobb på Plannja. Magnus Carlsson, ordförande för IF Metall-klubben på Plannja, hoppas att varslet mildras i vår. 
– Min förhoppning är att vi har så mycket att göra i mars att företaget inte kan genomföra varslet fullt ut, säger Magnus Carlsson. 

Annons:

45 anställda på plåtföretaget Plannja i Järnforsen varslades i november. Nu står det klart att 30 personer får lämna efter förhandlingar mellan företagsledningen och fackförbunden IF Metall och Unionen.

Företagets vd Lars Juntti berättar att det handlar om 20 kollektivanställda och tio tjänstemän. 

Magnus Carlsson, ordförande för IF Metall-klubben på Plannja, konstaterar att hela varslet inte kommer genomföras. 

– Det har väl ungefär gått som förväntat, säger Magnus Carlsson. 

Vad säger du om utfallet med att 30 medarbetare sägs upp?

– Det var väl där någonstans vi hamnade för hela företaget. Hade jag räddat alla medarbetare så hade det varit bra, men det är svårt när det gäller varsel.

Vad kan du berätta om förhandlingarna med Plannjas ledning?

– Vi har inte varit överens, men det skulle också vara förvånande. Förhandlingsklimatet har varit bra och man har fått ge och ta i de här situationerna. 

 

I stort sett alla medarbetare, 28 av 30, är stationerade på fabriken i Järnforsen. 

Hur har nyheten tagits emot av de anställda på Plannja?

– De hurrar inte direkt och stämningen är inte på topp, men verksamheten går fortfarande vidare så vi måste ändå göra vårt jobb. De som blir kvar mister arbetskamrater även om folket inte har gått hem än. Min förhoppning är fortfarande att ingen ska behöva gå hem och att vi har jobb att göra när det egentligen är dags för de första medarbetarna att gå hem. Har man en månads uppsägningstid så är början av mars första hemgången, men jag hoppas att vi får behålla medarbetarna. 

Hur ser du på framtiden?

– Läser man tidningar och det som skrivs om inflation och krig så ser det inte så muntert ut, men min förhoppning är fortfarande att vi har att göra och att folk behöver byta tak och rännor i fortsättningen så vi inte behöver komma dit.

Vad gick ni in med för siffra i förhandlingarna?

– För vår del har det hela tiden handlat om att rädda så många som möjligt. Det blev i alla fall inte vad företaget gick ut med så vi har lyckats hålla nere siffran. 

Anställda som berörs av varslet har många frågor. 

– De frågar hur man ska göra nu och hur det fungerar när man ska ta kontakt med olika myndigheter. Det är lite sådana saker som de ställer frågor kring. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt