Annons:

Skolchefen om driftstörningen:

Ola Karlsson är skolchef i Vimmerby kommun.

Skolchefen om driftstörningen: "Inget katastrofläge"

Den stora driftstörningen som drabbat Itsam påverkar alla kommunala verksamheter. Samtliga skolor i kommunen påverkas.
– Klart det blir en påverkan men det är inget katastrofläge, säger skolchefen Ola Karlsson. 

Annons:

Itsams problem berör samtliga medlemskommuner och däribland Vimmerby. Det påverkar allt från internet till verksamhetssystem och så vidare.

– Allt ligger nere och felsökning pågår hos teknikerna. Allt som har med uppkoppling online är tillfälligt ur drift. Det har varit så sedan 10-tiden och då fick vi besked om driftstörningen från Itsam. Vi märkte det själva mitt under ett möte. Det påverkar på så sätt att vi inte har någon uppkoppling. Det påverkar åtkomst, växeln, service och så vidare i samtliga kommuner. Det är stor påverkan och vi vill att det ska bli avhjälpt så fort som möjligt självklart, sa kommunikationschefen Simon Roth tidigare i dag. 

Samtliga skolor påverkas av driftstörningen.

– Vi jobbar ju inte med distansundervisning på det sättet, men de flesta av lärarnas planering och undervisning bygger på tillgång till nätet och datorer. Eleverna är ganska beroende av sina datorer, så det är klart att det blir en påverkan men inte på det sättet att verksamheten inte kan vara igång. Så verksamheten kan fortsätta, men klart att det blir en påverkan, säger skolchefen Ola Karlsson.

Ska vara avhjälpt torsdag

Driftstörningen väntas vara avhjälpt torsdag morgon. 

– Jag har inte fått så mycket signaler, men vi kan ju inte riktigt kommunicera med varandra heller. Det är ingen som hört av sig, så jag tror att man hanterar situationen på ett bra sätt. När det blir så här enstaka dagar så påverkar det, men det är inget katastrofläge. 

För att det skulle bli ett stort bekymmer, så krävs en längre driftstörning, säger Ola Karlsson.

– Om det skulle bli riktigt knepigt för oss, så krävs en längre driftstörning. Vi har sett attackerna som skett när system legat nere i månader. Det är då dokumentation och så vidare påverkar. För en stor påverkan så handlar det om månader. Enstaka dagar stör, men inte så illa att det inte går.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt