Annons:

  • Mer puls i skolan kan höja studieresultaten

    Martin Lossna föreläste om pulsprojektet i Vimmerby. Foto: Linus Johansson

  • Mer puls i skolan kan höja studieresultaten

Mer puls i skolan kan höja studieresultaten

Stillasittande är ett stort problem, inte minst bland tonåringar. Men vilket ansvar har skolorna i att förändra barn och ungdomars levnadsvanor?
– Vi måste fråga oss om vi har rätt att låta våra barn och ungdomar sitta stilla 70 till 90 procent av skoldagen, säger föreläsaren Martin Lossman i samband med ett besök i Vimmerby.

Annons:

I samband med att höstterminen börjar så kommer också Astrid Lindgrens skola att starta upp sitt så kallade pulsprojekt. Alla elever i årskurs sju kommer att ha ett obligatoriskt pulspass i inledningen av de skoldagar där idrott och hälsa inte står på schemat. Tanken från skolans sida är att i längden höja meritvärden, få ungdomar i mer rörelse, motverka stress, påverka levnadsvanor positivt och att eleverna ska utöka kännedomen om hur den egna kroppen fungerar.

Besökte Chicago

I går hölls en föreläsning i ämnet i Vimmerby. Den som föreläste var Martin Lossman, gymnasielärare i Huddinge, som var en av dem som tog konceptet med pulsträning i skolmiljö till Sverige. Det hela började 2009 när Martin och två av hans kollegor utsågs till årets pedagoger i Huddinge kommun. Prispengarna använde de för att göra en resa till Naperville Central High School i Chicago. En skola där man sedan en längre tid tillbaka arbetade med pulsträning kopplat till inlärning.

Rör sig mer i USA

I samband med den resan hade Martin Lossman och hans kollegor tagit del av en undersökning som visade att svenska ungdomar i åldern 16-24 år sitter mer stilla än jämnåriga i USA.
– I Sverige brukar vi ju vara glada i att skratta åt USA, att de tar bilen till allt. Så den undersökningen var lite chockerande, säger Martin Lossman.
– Det finns studier som visar på att bara 44 procent av svenska pojkar är så aktiva att de blir andfådda 60 minuter per dag. Bland flickor är den siffran ännu lägre, bara 22 procent. De som sitter stilla allra mest är tonårsflickor, fortsätter Lossman.

Extremt stillasittande

Allt fler skolor i landet börjar arbeta med pulsprojekt och nu sällar sig alltså Astrid Lindgrens skola till den skaran. Något som Martin Lossman förstås tycker är mycket bra.
– Jämfört med för bara tio år sedan så är stillasittandet extremt. I skolan kan det innebära att man inte lär sig lika mycket och det går också ut över hälsan. Jag tycker att vi måste fråga oss om vi har rätt att låta våra barn och ungdomar sitta stilla 70 till 90 procent av skoldagen.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt