Annons:

Tabubelagt ämne ska släppas upp till ytan: ”Måste våga fråga”

Martin Ek, verksamhetsutvecklare på individ- och familjeomsorgen och ansvarig för Vimmerby kommuns arbete med psykisk ohälsa, flankeras av Marie Niljung och Caroline Meyer Lagersparre från Suicide Zero. Folk behöver bli bättre på att prata om självmord och psykisk ohälsa. Foto: Ossian Mathiasson

Tabubelagt ämne ska släppas upp till ytan: ”Måste våga fråga”

Självmord och psykisk ohälsa är ett tungt ämne som folk sällan pratar om till följd av tabu och skam.
I Vimmerby kommun ska det stora folkhälsoproblemet komma upp till ytan och kommunens anställda ska bli bättre på att hjälpa och stötta personer med självmordstankar.
– Vi måste hamra in tänket med att man ska våga fråga, säger Martin Ek, ansvarig för Vimmerby kommuns arbete med psykisk ohälsa.

Annons:

För att komma åt problematiken kring självmord och psykisk ohälsa är det tydligt och klart vad som behövs göras för att bryta tabun. Det handlar om att prata om det och gör man det dessutom när en person är extra sårbar kan det rädda liv. 

"Måsta ta självmord på allvar"

Nu ska Vimmerby kommuns anställda få redskapen för hur man ska gå till väga när man ser att någon i sin närhet inte mår bra och varningsklockorna klämtar.

Tidigare i veckan fick personal inom socialtjänsten, äldreomsorgen, individ- och familjeomsorgen, räddningstjänsten, elevhälsovården på skolorna och polisen ta del av en föreläsning med ideella organisationen Suicide Zero. 

– Det viktigaste är att få upp ämnet till diskussion och göra folk medvetna om vilket allvarligt ämne det är. Vi måste ta suicid (självmord) och psykisk ohälsa på allvar, säger Martin Ek.

Viktigt att våga fråga

Suicide Zero arbetar för att minska antalet självmorden och kom till Plenissalen i Vimmerby för att lyfta fram nytänkande och konkreta lösningar för att rädda liv och öka kunskapen bland kommunanställda kring samhällsproblemet suicid. 

Varför vågar man inte fråga? Självmord är verkligen ett känsligt ämne trots att det inte borde vara det men föreläsarna Marie Niljung och Caroline Meyer Lagersparre påpekade gång på gång vikten av att våga fråga hur människor i personens närhet mår. 

– Det kommer aldrig finnas någon manual för hur man ska göra. Det handlar om att våga fråga när man har en magkänsla av att någonting inte står rätt till och en person far illa, mår dåligt eller bara har det allmänt tungt, säger Eriksson. 

"Ska ge oss ett uppvaknande"

Det kvittar om man är på jobbet, i hemmet eller på gymmet utan det handlar om att göra det överallt och vara observant på varningssignaler och ta dem på fullaste allvar. 

– Då gäller det att ställa frågan ”hur mår du” och inte backa. Det handlar om att bryta ensamheten hos den som är i psykiskt lidande och göra det så tidigt som möjligt och berätta vad du ser och kolla hur personen egentligen mår.

Hur jobbar man med att förstå sådana signaler?

– Det går inte att skriva någon kommunal rutin, tanken med föreläsningen var att den skulle ge oss ett uppvaknande. Vi som jobbar på kommunen ska bli starkare som individer och känna att vi kan göra skillnad för en medmänniska om vi vågar prata om det.

Vad gör man om den berörda personen inte svarar?

– Fråga igen och stå på dig. Har man en magkänsla av att en kollega mår dåligt så räcker det kanske inte med att fråga en gång. Det kan vara bra att ta med kollegan eller vän på diverse aktiviteter så man undviker ensamheten.

Detta kan kommunen göra

Veckans föreläsning var startskottet på kommunens arbete för att ge de anställda ökade kunskaper om psykisk ohälsa. Nästa steg i arbetet är att komma igång med utbildningsprogrammet MHFA (Mental Health First Aid) på riktigt. Vimmerby kommun har från 2018 fyra certifierade instruktörer i denna metod och deras uppgift är att utbilda sina medarbetare. 

– Utbildningen ger bred kunskap i syfte att uppmärksamma och hjälpa till vid psykiskt lidande. Efter utbildningen får man en manual och ett certifikat på att man är utbildad första hjälpare.  

Vad finns det mer som Vimmerby kommun kan göra?

– Kommunens politiker och chefer kan gå i bräschen och stå upp för frågan för sina medarbetare och säga att det är en viktig fråga som de vill ta tag i. På sikt behöver vi skriva en handlingsplan som på beslutsnivå poängterar att vi ska uppmärksamma hur våra medmänniskor mår. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt