Annons:

Han prisas av Bevara Vimmerby:

Nu prisas Staffan Samuelson för både Oxgården och Musteriet. Foto: Arkiv/Simon Henriksson

Han prisas av Bevara Vimmerby: "Rörande och jätteskoj"

Föreningen Bevara Vimmerby har delat ut sitt 24:e diplom till någon som bidrar till att göra Vimmerby vackrare. I år går diplomet till Staffan Samuelson.
– Det är rörande och jätteskoj, säger han.

Annons:

Bevara Vimmerby delar ut ett byggnadsvårdsdiplom årligen och förra året fick Astrid Lindgrens Värld utmärkelsen för sin boendeanläggning "Den lilla staden", som är skapad i tidig 1900-talsstil. 

2020 går priset till föetagaren Staffan Samuelson, som både driver Oxgården i Vimmerby och Musteriet i Djursdala. 

– Jag har varit på älgjakt så jag har själv inte sett motiveringen, men jag har fått information om det. Det är rörande och jätteskoj. Jag blev jätteförvånad och överväldigad, det är inget jag har gått och tänkt på, säger han. 

När det gäller Oxgården var det viktigt för honom att boendet skulle smälta in i Vimmerby. 

– Det är byggt 100 meter från Astrid Lindgrens barndomshem, så för mig var det jätteviktigt att det skulle se genuint småländskt ut. Jag tittade mycket på Båtsmansbacken och Storgatan och så vidare när vi byggde Oxgården. Jag har lagt stor energi på att det skulle se genuint småländskt ut. Det är jättejätteskoj att det uppmärksammas. 

Satsar vidare

I somras öppnades också Musteriet i Djursdala, där Staffan själv bor. 

– Det är fantastiskt roligt hur det har utvecklats. Det började som ett litet projekt där vi skulle musta äpplen till Oxgården. Nu hade vi 200 besökare varje dag i somras. Det är helt fantastiskt och alla har varit så positiva. Musteriet är också byggt i en känslig miljö, som Djursdala by är. 

Trots pandemin har det verkligen gått över förväntan. 

– Vi hade inte tänkt öppna förrän till hösten, men när beskedet om ALV blev definitivt så kände vi att vi måste öka takten. Vi hade sådan tur att vi kunde ta kökspersonalen från Oxgården till Djursdala och kom igång väldigt snabbt. Intresset för Musteriet höll i sig hela sommaren och har fortsatt hela september. 

Nu blir det året runt-öppet på helgerna. 

– Många kommer för att fika eller lämna in äpplen. På tre veckor har vi fått in över tio ton och producerat 5 000 liter äppelmust. Nu planerar vi för lite julaktiviteter i december. Jag tror det kan bli väldigt mysigt. 

"Haft tur"

När det gäller Oxgården har det förstås varit betydligt mer dystert. 

– Som alla andra har vi förlorat cirka 80 procent av våra gäster. Vi har haft tur att nästan alla bokat om tills nästa år, så vi får verkligen hoppas att det ordnar upp sig och att vi får rättvisa förutsättningar i Vimmerby. 

Fakta

Bevara Vimmerbys motivering: 

”I det lilla samhället har Staffan Samuelsson sett de stora möjligheterna. Från Oxmarker till gemytligt och trivsamt gårdsboende och ett miljötrick med en trist nedlagd bensinstation. En öde ladugård som blivit utflyktsmål i Djursdala, med eget musteri och restaurang, som bygdens innevånare och besökare lustfullt vallfärdar till. Med friska tankar, mod och stor handlingskraft har Staffan Samuelsson starkt bidragit till att Vimmerby blivit en vackrare och trevligare plats att leva och bo i.”

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt