Annons:

  • GRÖNT LJUS FÖR JÄTTEPROJEKTET – DE BESTÄMMER FÄRGEN PÅ HUSET

    Thomas Karlsson, Johan Oléhn och Magnus Danlid ser fram emot Vimarhems stora projekt mitt i Vimmerby. Foto: Jakob Karlsson

  • GRÖNT LJUS FÖR JÄTTEPROJEKTET – DE BESTÄMMER FÄRGEN PÅ HUSET

    Såhär kommer byggnationen se ut i stora drag. Detaljer och färger kan förändras. Ritning: Vimarhem

GRÖNT LJUS FÖR JÄTTEPROJEKTET – DE BESTÄMMER FÄRGEN PÅ HUSET

Idag fattade Vimarhem beslut om sitt största projekt på över tio år. På tomten Uven i Vimmerby byggs det 32 lägenheter för en nettokostnad runt 55 miljoner kronor. En styrgrupp har nu utsetts för att sätta detaljerna för fastigheten.
– Det känns jättebra att vi kan komma igång med det här, säger Magnus Danlid (C), ordförande.

Annons:

Vimarhem har använt sig av Allmännyttans ramupphandling och fattade tycke för JSB:s förslag. Anpassning utifrån tomtens förutsättningar har gjorts och för 66 miljoner får Vimarhem 32 sprillans nya lägenheter mitt i Vimmerby. ett stenkast från kyrkan. Det kommunala bostadsbolaget räknar med statligt stöd på runt tolv miljoner och att man inte behöver göra någon nedskrivning av objektet i ett första skede.

– Det ska bli jätteroligt att se det förverkligas, säger bolagets vd Johan Oléhn.

 Domstolsprocess försenar byggstart

En styrgrupp bestående av Magnus Danlid, Thomas Karlsson och Lennart Nygren från styrelsen samt Johan Oléhn, Elisabeth Will och Lars Sandberg från Vimarhem ska slipa på de sista detaljerna. Det handlar om färgsättning och utsmyckningar.

Det blir 32 lägenheter i en suterränglösningar med tre våningar ut mot Kampgatan och fyra mot innergården. Tre av lägenheterna kommer vara ettor och resten tvåor och treor.

Allt är klappat och klart för att dra igång – förutom den domstolsprocess som väntar. Grannarna har överklaget detaljplanen och är kritiska mot byggnationen.

– Kritiken är kopplad till byggnadshöjden och den som är föreslagen i detaljplanen är lägre eller i linje med de omkringliggande husen. Vi har goda förhoppningar om att få igenom detaljplanen, säger Oléhn.

 När beslut kommer återstår att se. Från och med det räknar Vimarhem med att entreprenören behöver en viss ställtid innan man kan sätta igång. Byggtiden väntas ligga på tio-tolv månader – men något inflyttningsdatum går inte att säga förrän domstolen sagt sitt.

– Vi är i händerna på domstolen.

"Väldigt mycket dyrare"

Byggnationens utformning har väckt en hel del debatt. Bland annat har föreningen Bevara Vimmerby uttryckt skarp kritik. Vad kostnaden skulle bli för ett unikt arkitektritat hus går inte säga, enligt Oléhn.

– Man kan aldrig säga vad det skulle ha kostat, man vet inte prislappen förrän allt är klart, men det skulle bli väldigt mycket dyrare. Det här kostar runt 30 000 per kvadrat, det kanske handlar om 37-38 000 och vi kan inte få täckning för det med hyrorna. Skulle vi göra det hade vi definitivt behövt göra en nedskrivning och vi hade riskerat det statliga stödet eftersom hyrorna hade behövt vara högre. Det här ligger på gränsen för vad vi klarar.

Har ni funderat på att ta en ekonomisk smäll för att få ett snyggare hus?

– Vadå snyggare, vad menar du? Om du har fem olika förslag kommer alla tycka olika. Vems snyggare är det? Vi använde kvalité som ett tungt vägande skäl när vi valde mellan förslagen. Det här är det bästa alternativet och det här huset är också arktitektritat förstås, det är alla hus, och det kommer se ut som att det är anpassat till tomten, menar Johan Oléhn.

Magnus Danlid:

– Vi har diskuterat ett arkitektritat hus. Tidigare har det inte varit intressant med allmännyttans upphandlingar eftersom det inte funnits möjligheter till några justeringar. Det har varit väldigt standardiserat. Nu öppnade man för flexibla lösningar och jag tycker att det här möter de krav vi har. Vi i styrelsen lyssnar mer på de som bor i våra lägenheter och det är inte så många som säger bygg dyrt, vi kan betala för oss. De som tycker att vi ska dra på lite extra är inte de som står i kö och ska bo i de här lägenheterna, upplever jag, och vi hade kunnat ta billigare alternativ med. Det här ska bli ett hus som höjer området.

"Här skulle det aldrig gå"

Att det inte blir några fyror i fastigheten beror också på ekonomi.

– Det här huset är optimerat för att inte kosta med än vi kan hyra ut det för. Kostnaden för en nyproducerad fyra är hög och det statliga stödet hänger inte med, säger Oléhn. 

Den aktuella frågan om marknadshyror i nyproduktion har ingen bäring för Vimmerby, anser Oléhn.

– Det är en diskussion som är mer aktuell i större städer. Skulle vi bygga ett dyrare hus som kräver högre hyror så skulle vi ha svårt att hyra ut det. Det räcker att komma till Linköping, Västervik eller Växjö, där har man helt andra möjligheter. Här skulle det aldrig gå, så det blir ingen jättefråga för Vimmerby.

– Som jag ser det har vi redan marknadshyror, har vi för dyra hyror så flyttar folk till annat, säger Danlid. 

Projektet är Vimarhems största sedan bostäderna vid Rönnbärsgatan uppfördes runt 2010. 

– Vi hade gärna kommit igång med det här tidigare, men det är olika saker som fördröjt projektet. Nu ska det bli jättekul att komma igång med den här byggnationen. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt