Annons:

Mötesplatserna i kommunen permanentas – här är de särskilda satsningarna

Mötesplatserna kommer permanentas, meddelar majoriteten. På bilden Jacob Käll (C). Foto: Pressbild

Mötesplatserna i kommunen permanentas – här är de särskilda satsningarna

Majoriteten gjorde ett antal särskilda satsningar i budgeten för 2022. Nu har förslag kommit från förvaltningen kring hur pengarna ska fördelas. Bland annat permanentas mötesplatserna i kommunen.

Annons:

De tre särskilda satsningarna i budgeten för 2022 rörde barn och ungas hälsa, digitalisering och arbetsmarknadsåtgärder. En miljon kronor läggs på barn och ungas hälsa. 

Nu har förvaltningen lämnat förslag om hur pengarna ska användas. 

– Tanken är bland annat att en del medel ska användas till att förbereda inför att familjecentralen är igång. Den ska komma igång under 2023. En del pengar går också till föräldrastödsutbildning och en del andra utbildningsinsatser kring barn och unga, säger kommunalrådet Jacob Käll (C). 

Marie Nicholson (M) säger att man satsar på tre olika delar.

– Det handlar om utveckling, utbildning och samverkan. Vi har varit ute efter att man ska jobba tajtare tillsammans och problematisk skolfrånvaro är något som påverkar en del barn. Där tittar vi på en social insatsgrupp som kan jobba inom både barn- och utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen. Vi har även traumamedveten omsorg. En del barn bär med sig ett bagage och det är viktigt att våra pedagoger vet hur man ska arbeta med det, säger hon.

Mötesplatserna permanentas

När det gäller digitalisering rör det sig om två miljoner kronor. 

– Där handlar det om insatser för att skynda på arbetet. Det finns en radda av aktiviteter och inköp man vill göra, säger Jacob Käll.

När det gäller arbetsmarknadsåtgärder kommer man bland annat att permanenta Vimmerby Mötesplatser. 

– Det har vi haft som ett projekt tidigare. Det har funnits en del statliga pengar, men det gör det inte längre. 1,2 av de 2,5 miljonerna det handlar om totalt används för deltagarna i arbetsmarknadsåtgärder och det är ett sätt vi kommer pröva och sedan utvärdera hur det har fungerat. 

Även här vill man att man arbetar mer över gränserna. 

– En del står väldigt långt från arbetsmarknaden och det måste vi jobba med på olika sätt. Vi vill att man på utvecklingsavdelningen, integrationsenheten och barn- och utbildningsnämnden jobbar mer över gränserna. Vi vill också använda en del av pengarna till en pedagogtjänst för SFI. Det handlar om olika insatser för att öka samverkan.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt