Annons:

Petersons reaktion:

Tomas Peterson togs inte på sängen av beskedet från Migrationsverket och Oxgården. Foto: Simon Henriksson

Petersons reaktion: "Inte tagna på sängen"

Med ett dygns framförhållning fick kommunledningen information om att 150 asylsökande anländer till Vimmerby kommun. Men Tomas Peterson (M) är inte överraskad. – Vi har varit förvarnade om det här och vi kommer att klara av det, säger han.

Annons:

Oxgården blir asylboende för 270 människor på flykt. Redan imorgon flyttar 150 av dem in – och kommunledningen fick informationen från Migrationsverket och Staffan Samuelsson på torsdagen. 

– Men jag kan inte säga att vi blir tagna på sängen, möjligtvis är det fler än vi räknat med. Vi har som alla andra hört och läst om trycket och vi har varit förvarnade. Det här kommer inte som någon överraskning, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M). 

På vilket sätt påverkar det här kommunen?

– I huvudsak är det en sak mellan Migrationsverket och boendet, i alla fall imorgon. Sedan kommer vi komma in i det. Det är mycket som ska lösas på olika nivåer, men en del är också landstingets ansvar, som hälsostatus. 

Hur ska ni lösa det du pratar om?

– Det vet jag inte. Vi har kallat till möte med ledningsgruppen på måndag och då börjar vi agera. I nuläget kan vi inte säga något, vi vet ju inget om hur många av dem som kommer som är barn. 

"Tacksam att Oxgården öppnat"

På måndag träffas alltså kommunens högsta ledning och förvaltningscheferna för att diskutera hur situationen bäst ska lösas. 

– Vi måste diskutera vilka möjligheter vi har. Informationen har redan spridit sig i kommunen och vi ska ta gemensamma beslut på måndag. 

Hur ser ni på att få besked ett dygn innan 150 människor anländer?

– Det är bättre om man hade fått det i god tid, men jag är inte överraskad. Jag är tacksam att Oxgården öppnar upp och det finns ett stort samhällsansvar från vår sida att hjälpa till. Vi kommer att klara av det, men det kommer att fresta på. Mycket handlar om att de ska få ett tryggt mottagande och det måste fungera. Jag vet att det finns ett stort samhällsengagemang i Vimmerby och många frivilliga vill vara med och hjälpa till. Tittar man på Hultsfred så är de redan flera veckor före oss. 

"Diskutera med BUN"

Innan måndag, när kommunens ledningsgrupp sammanträtt, kan Tomas Peterson inte säga så mycket. Men det är fullt på förskolorna i Vimmerby stad och många står i kö för att få en plats.

– Vi vet inte hur många som är barn än och jag kan inte uttala mig om det nu. Jag måste diskutera med BUN först och vad vi har för möjligheter. 

Rör det lokalfrågor?

– Det rör både lokalfrågor och personal, men vi kommer att diskutera det på måndag. Men jag tycker att vi ska ta ett stort ansvar i alla fall och vi kommer att klara av det här.

Kan det bli aktuellt att placera barn i förskolor på landsbygden?

– Vi kommer att diskutera alla lösningar, men det är inget jag kan svara på nu.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt