Annons:

Kommunalrådet om Oxgården:

Kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M) säger blankt nej till Staffan Samuelssons förfrågan.

Kommunalrådet om Oxgården: "Viktigt att turistsäsongen fungerar"

Oxgårdens ägare Staffan Samuelsson bad kommunledningen hitta en tillfällig lösning för barnfamiljerna på asylboendet mellan den 1 maj och 31 augusti. Det var aldrig aktuellt. – Det är viktigt för Vimmerby att turistsäsongen fungerar, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

Annons:

Den 30 april töms Oxgården helt på asylsökande människor. Fram tills dess kommer en successiv avveckling av boendet att ske. 

Den 1 september räknar Oxgårdens ägare Staffan Samuelsson med att öppna igen. Under perioden maj till augusti ville därför Samuelsson ha hjälp av kommunen med en tillfällig lösning för barnfamiljerna som bor på Oxgården, så att de kunde ha flyttat in på asylboendet igen efter turistsäsongen. 

Men kommunledningen gav Staffan Samuelsson kalla handen. 

– Jag tycker inte att kommunen ska agera i den frågan och vi har inte heller möjlighet till det, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M). 

"Inte anständigt"

Migrationsverket har kraftigt sänkt kraven på boenden och Staffan Samuelssons förfrågan handlade just om en enklare boendeform tills augusti och sommarsäsongen var slut. 

– Vi har inget inom de kommunala fastigheterna, det är fullt i Vimarhems fastigheter. Vi diskuterade om det fanns möjlighet, men kom snabbt fram till att det inte gjorde det och att det inte var kommunens sak. För Vimmerby är det också viktigt att turistsäsongen fungerar och vi vill inte gå in och påverka det. 

Att sätta upp större tält och ha mobila duschar är inget alternativ?

– Vi tycker inte att det är anständigt eller lämpligt. 

Det är bättre att de som påbörjat skolgång eller börjat i förskolan får flytta någon annanstans? 

– Det är vår syn på det. Vi ser inget problem med det. 

"Påverkar på olika sätt"

Inom kort öppnar kommunen en förskola helt för asylsökande barn. Det är Gullvivans fritidsverksamhet som kommer att vara förskola också.

– Det kommer komma andra familjer till Oxgården i sådana fall och behovet kommer att finnas kvar.

Påverkar inte det här alls, att ni öppnat en förskola helt för asylsökande och så flyttas de som börjat?

– Det påverkar på olika sätt, men det är svårt att överblicka. Det finns andra boenden som inte är kommunala som kan komma att öppna snart igen också. Och så kommer det ju andra människor till Oxgården i sådana fall. 

Är det helt uteslutet?

– Det är inte aktuellt. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt