Annons:

Ordföranden i S: ”Går helt emot våra grundvärderingar”

Socialdemokraterna Alia Julia Brink Salim, Alexander Högberg, Helen Nilsson, Daniel Nestor och Peter Högberg deltog i Prideparaden i Kalmar under fjolåret. Foto: Socialdemokraterna

Ordföranden i S: ”Går helt emot våra grundvärderingar”

Socialdemokraternas ordförande Daniel Nestor är starkt kritisk till Tomas Peterson inställning till att viga samkönade par. Kommunalrådets uttalanden kan påverka partiernas samarbete i framtiden.
– Jag tycker att man måste vara hårdare när det gäller sådana här saker, säger han.

Annons:

Som ordförande i kommunstyrelsen är Tomas Peterson kommunens mäktigaste politiker. När kommunen i våras valde nya borgerliga vigselförrättare var Peterson en kandidat – men han valde att avstå eftersom han inte kan tänka sig att viga samkönade.

Till Dagens Vimmerby sa Peterson så här: 

– Det stämmer inte överens med min syn om hur det ska vara. Jag tycker att man och kvinna är den naturliga konstellationen, men har full förståelse för att vissa känner på ett annat sätt, sa Peterson i intervjun. 

"Viker oss inte"

Petersons uttalanden får samarbetspartnern Socialdemokraterna att reagera.

– De värderingarna går helt emot våra grundvärderingar och vår politik. Moderaterna som parti säger ju något annat i sina värderingar och jag känner att Tomas går emot sitt eget partis värderingar. Det är ytterst sällan som man hör så väldigt konservativa uttalanden från moderata politiker.

Socialdemokraterna utsåg Helen Nilsson till vigselförrättare.

– Det har inte varit någon diskussion om det här hos oss. För vår del är det självklart att man även ska viga samkönade.  

Kan Tomas uttalanden påverka ert samarbete?

– Inte direkt, men kommer det upp i diskussionen så viker vi oss inte. Däremot kanske personkemin mellan företrädare inte klickar lika bra efter det här och klart att det här kan påverka vårt samarbete i framtiden. Jag förutsätter att Moderaterna som parti står för samkönade äktenskap.

Ni sitter i majoritet med Moderaterna. Kan de här uttalandena drabba ert parti negativt?

– Det kan de göra, men när vi går till val gör vi det som enskilda partier. Vi är väldigt noggranna med att våra företrädare delar våra grundvärderingar och speciellt om det är en KSO-kandidat. Vi folkbildar våra politiker hela tiden och det är en självklarhet för oss. Först och främst är det här absolut en fråga för Moderaterna och det handlar om deras trovärdighet. Det är en ledningsfråga för dem och om hur deras parti ska uppfattas utåt.

Hur tycker du att Moderaterna ska hantera frågan?

– Jag vet inte. Det är en fråga kring trovärdigheten. Om jag var väljare skulle jag bli besviken om jag röstade för deras värderingar och deras främsta företrädare sedan inte står för dem.

"Konstigt uttalande"

Nestor anser inte att kommunalrådet är trovärdig när han säger att han accepterar och respekterar samkönade äktenskap.

– Det känns som ett konstigt uttalande att vara för det, men sedan inte vilja viga homosexuella själv. Har man inga problem med samkönade par borde det inte vara något problem att viga dem heller.

Hur påverkar de här uttalandena bilden av Vimmerby?

– Det ger ingen positiv bild tycker jag. Jag tycker inte att det ser bra ut, men det får stå för Tomas. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt