Annons:

Ingen hyresbefrielse för VH – kommunen kommer säga nej

Lars Johansson (V) berättar att kommunen inte kommer ge VH hyresbefrielse i den ekonomiska krisen. Bilden är ett montage. Foto: Bildbyrån/Simon Henriksson

Ingen hyresbefrielse för VH – kommunen kommer säga nej

Vimmerby Hockey har inte betalat hyran till kommunen för i år ännu. I en skrivelse till kommunen bad man om hjälp för att klara licenskravet och önskade hyresbefrielse. Det säger kommunen nej till.

Annons:

Sportsligt gör Vimmerby Hockey sin bästa säsong någonsin och nu väntar kvalserien till Hockeyallsvenskan. Samtidigt är den fajten man går ekonomiskt ännu tuffare. 

Ett eget kapital på åtta procent av omsättningen krävs för licenskravet och inför slutspelet behövde Vimmerby Hockey få in drygt en halv miljon kronor. I och med att det nu blir en kvalserie kommer omsättningen öka ytterligare. 

– Vi känner att vi är på god väg och tror att vi ska klara det. Det är vår förhoppning. Får vi en kvalserie så kommer det innebära både utgifter och inkomster, men jag vill betona vilket enormt jobb som gjorts av alla sponsorer och samarbetspartners. Det känns riktigt bra och jag hoppas vi klarar det hela vägen, sa VH:s ordförande Anita Westerback i förra veckan.

Men VH har alltså inte kunnat betala hyran till kommunen för ishallen hittills i år. Det rör sig om drygt 30 000 kronor i månaden.

"Vimmerby Hockey har tyvärr under våren haft en mycket ansträngd likviditet och har dessvärre inte klarat av att betala årets första kvartalshyror för ishallen vilket vi beklagar", skrev föreningen i en skrivelse till kommunen.

VH bad då kommunen om hyresbefrielse – men det säger kultur- och fritidsutskottet nej till.

– Vi har haft utskottsmöte i dag och beslutet tas i kommunstyrelsen om två veckor. Vi har landat i att vi inte har möjlighet att ge det här stödet med tanke på rådande läge. Det är minusmarginaler under kommunstyrelsen och vi gör besparingar på barn och unga. Då rimmar det inte. Vi är väldigt glada för VH:s framgångar, men vi tycker att vi redan är med och hjälper till. Vi driftar ishallen med vår personal och vi har gett möjlighet att sälja arenanamnet. Man får lappa och laga, säger Lars Johansson (V), ordförande i utskottet.

"Magi i luften"

Kultur- och fritdsutskottet var enigt i sitt beslut. Utöver V sitter även ledamöter för S och KD i utskottet. Förslaget därifrån, som kommunstyrelsen lär säga ja till, är alltså att neka Vimmerby Hockey hyresbefrielse.

– Vi har gett utvecklingsavdelningen att titta på det här kring den obetalda hyran framåt och vi har en bra dialog med föreningen. En avbetalningsplan hjälper inte med tanke på licenskravet.

Hur ser du på att kommunen eventuellt sätter käppar i hjulet nu?

– Det är tufft såklart om man lägger det på den nivån, men vi ser att vi har gjort vad vi har kunnat och det finns inga pengar. Vi har många olika behov och besparingar inom andra områden. Vi ser även att vi redan stöttar hockeyn. Hade vi varit i ett annat läge, så hade vi kunnat se annorlunda på det och stöttat mer. Vi ser värdet i att det går bra för Vimmerby Hockey, men vi kan inte som det är nu. 

Hade det varit svårt att motivera gentemot andra föreningar?

– Så skulle det också kunna vara, men rent krasst har vi inga marginaler. Vi hade fått ta från någon annan föreningsverksamhet och det är inte aktuellt. Många har det tufft, även om det inte går att jämföra med de här licenskraven. Vi upplever att de jobbar på bra och tar ansvar för sin ekonomi. De har fått sälja arenanamnet, de har stöttning från näringslivet och vi tror att man kan reda ut det här. 

Hur går det för Vimmerby i kvalserien?

– Jag är ingen hockeyexpert, men det vore häftigt om de går hela vägen. Man har ett driv och har kommit längre än någonsin. Jag får känslan av att det är magi i luften och jag ska försöka gå på några av matcherna, säger Lars Johansson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt