Annons:

Två nya namn in för Centern:

Kent Skaate och Jacob Käll (längst fram) tar klivet in i politiken. Bakom duon står Lisbeth Karlsson, Erik Paulsson och Ingela Nilsson Nachtweij.

Två nya namn in för Centern: "Ser det som en samhällstjänst"

Kent Skaate och Jacob Käll kommer in för Centerpartiet inför valet 2018. De blir nya ersättare i kommunstyrelsen respektive barn- och utbildningsnämnden.
– Jag ser det som en samhällstjänst, som en politisk värnplikt, säger Jacob Käll (C).

Annons:

Det innebär att Anna Svensson lämnar sitt uppdrag som ersättare i kommunstyrelsen och Maja Danlid i barn- och utbildningsnämnden. Men det handlar inte om att de petas, betonar Centerpartiet. 

– De avstår sina uppdrag för att de har ont om tid som det är nu. De är taggade för nya uppdrag när det passar bättre med deras livspussel och de kommer stå med på listan till fullmäktige 2018, säger Ingela Nilsson Natchweij (C).

På måndagens gruppmöte var Centerpartiet enigt kring att utse Kent Skaate och Jacob Käll till nya ersättare. 

– Det är bra att skola in några nya ansikten och vi föreslog dessa och det var enighet kring det, säger Lisbeth Karlsson (C). 

Gröna politiskt

Jacob Käll är från Djursdala och har varit engagerad i, framför allt, skoldebatten som en opolitisk röst, men för att bevara skolorna på landsbygden. Kent Skaate bor i Vimmerby.

– Jag ser det som en ynnest att få komma in och lära upp sig. Själva systemet är rätt komplicerat, säger Kent Skaate (C). 

Jacob Käll är, likt Kent Skaate, helt gröna politiskt. 

– Man kan väl säga att jag varit politiskt engagerad i ett antal år utan att välja partifärg. Nu känner jag att man inte bara kan tycka utan att bidra. Jag ser det här som en samhällstjänst, en sorts politisk värnplikt. Det är en förmån att få komma in i ett parti och bli välkomnad med öppna armar. Jag ser den här ersättarrollen som ett bra sätt att få fortsatt inskolning, säger Käll (C).

Varför just Centerpartiet?

– Det ligger närmast det jag funderar kring. Jag värnar om att se hela kommunen, att man inte ska centralisera allt. Där känner jag att Centerpartiet är rätt, säger Jacob Käll. 

Kent Skaate:

– För mig handlar det om landsbygdsfrågorna. Jag genom mitt tidigare jobb sett centraliseringen där även Vimmerby räknas som landsbygd. Det finns flera dimensioner av det här, Stockholm kontra resten av Sverige och Vimmerby kontra ytterområdena.

"Vill vara delaktiga"

Centerpartiet är förstås glada över tillskotten.

– Det är roligt att vara delaktig i ett sådant parti. Vi som parti och kommunen som helhet behöver nya politiker, det är ett ypperligt tillfälle att lära sig mer inför nästa val. Vi har jobbat intensivt inom partiet med vår politik och så vidare. Inom partierna pratar vi politiskt fikonspråk och det kan vara svårt att komma in utifrån och förstå vad vi säger. En kontinuerlig förnyelse är bra, det är alltid bra inom politiken, säger Erik Paulsson (C) och fortsätter:

– Det är också viktigt att komma ihåg att en kommun inte kan jämföras med att bedriva ett företag till exempel. Därför är det viktigt att få tillfälle att se hur det fungerar och hur det styrs, så att man inte tror att man kan implementera ett företagarledarskap på den kommunala verksamheten för det fungerar inte.

Även Ingela Nilsson Nachtweij ser positivt på förstärkningarna.

– Att få in två nya tänkande och erfarna personer är jättebra, det behöver vi. De har visat att de vill vara delaktiga och delaktighet och transparens är viktigt, säger hon.

Men partiet ser en utmaning i att bli ännu bredare. 

– Vi behöver fler kvinnor, men det är inte lätt att styra. Vi vill ha fler kvinnor, fler ungdomar och fler utrikesfödda. Det är en utmaning för oss.

"Arbetar på det"

Någon kommunalrådkandiat har Centerpartiet inte presenterat än. 

– Vi arbetar på det. Vi jobbar med många namn och kommer ha ett förslag i slutet av november, säger Lisbeth Karlsson.

Erik Paulsson trycker dock på att en "kommun styrs av ett helt lag". 

– Inte bara av en eller några personer. Det tror vi skulle kunna bli bättre och därför vill vi vara det ledande partiet. Det är viktigt att det blir bredare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt