Annons:

Lägger 200 000 på att hitta ny vd:

Rekryteringsföretag ska hitta en ny vd åt Vimarhem, där Michael Svensson (S) fortfarande är ordförande.

Lägger 200 000 på att hitta ny vd: "Svårt att hitta en superhjälte"

165 000 kronor betalade VEMAB för att få Torbjörn Swahn som ny vd. Vimarhem har också anlitat ett rekryteringsföretag i jakten på en ny vd.
– Det är svårt att hitta en superhjälte, säger avgående ordföranden Michael Svensson (S).

Annons:

Jan Erixon, som varit vd för Vimarhem under väldigt lång tid, lämnar snart sin chefstjänst. Han gör det med ett uppmärksammat avgångsvederlag på 18 månadslöner.

Erixon hade rätt till 32 månadslöner vid uppsägning, men eftersom han själv sagt sig vara trött kom vd:n och styrelsen överens om ett särskilt avtal. Det kostar Vimarhem över två miljoner kronor – och varför styrelsen gick med på det är fortfarande, mer än en månad efter att nyheten presenterades, något oklart.

– Det är en förhandling vi har gjort. Antingen är han kvar och inte gör någon större nytta om han är trött eller så hittar vi en ny vd. Det har handlat om att hitta en lösning. Nu blir det en övergångsperiod. Vi kommer inte att rekrytera någon tillfällig vd, utan vi använder den personalen vi har tills den nya vd:n är på plats. Det var den bästa lösningen, har Michael Svensson (S) tidigare sagt när han kommenterat uppgörelsen.

Jan Erixon är kvar som vd tills den sista januari 2019. Nu har jakten på hans ersättare inletts. Det kommunala bostadsbolaget har anlitat rekryteringsföretaget Unik Resurs för att hålla i processen.

– Vi har tillsatt en grupp för att ro rekryteringen i land. Kommunen har avtal med Unik Resurs sedan tidigare och vi har anlitat dem. Nu jobbar vi med att ta fram en kravspecifikation på hur vi vill att en ny vd ska vara, säger avgående ordföranden Michael Svensson.

"En felrekrytering är dyrare"

Hur lång tid det kommer ta är omöjligt att säga.

– Vi försöker jobba så snabbt vi bara kan, men vi behöver ha en kravspecifikation. Därför görs det en djupanalys nu och det handlar om att få fram vad vi vill, vilken sorts vd vi vill ha och vilka krav vi kan ställa på den personen. Det är inget klart än, men om en månad kan det nog vara ute en annons om en ny vd.

Vad kommer det kosta Vimarhem?

– Det är lite olika delar i det. De tar betalt för olika saker i det här, det är en viss peng för intervjuer och en viss peng för djupintervjuer. Det allra viktigaste är att det blir rätt person på rätt plats, och det ska vara rätt från början. Det är därför vi gör så här, en felrekrytering är desto dyrare. 

Men vad handlar det om på ett ungefär?

– Mellan tumme och pekfinger kan jag tänka mig runt 200 000 kronor.

"Svårt att hitta en superhjälte"

Att hitta en vd som ger Vimarhem vad bolaget vill ha kan bli en krävande process.

– En vd ska kunna lite om mycket. Det är svårt att hitta en superhjälte som kan allt om allting. Men det är viktigt med goda ledaregenskaper, att personen kan branschen är också viktigt och det är det vi tittar på nu. 

När hoppas du att han ni har en ny vd på plats?

– Ofta är de upplåsta på andra jobb, så det handlar om en viss uppsägningstid. Men förhoppningsvis till våren.

Hur löser ni glappet som uppstår?

– Det kommer bli det och det får vi diskutera hur vi löser. Det finns lite olika alternativ. Antingen med en tillfällig vd eller att lösa det genom att ordföranden tar ett ännu större ansvar. 

VEMAB anlitade ett rekryteringsföretag när Roger Carlsson lämnade vd-posten. Det slutade med att man betalade 165 000 kronor för att anställa Torbjörn Swahn som ny vd. Han fanns redan anställd i bolaget sedan tidigare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt