Annons:

Gymnasiet kritiskt mot flytten av Fabriken

Områdeschefen Alf Olsson på Vimmerby gymnasium tror att gymnasiet har lokalbrist inom kort. Foto: Simon Henriksson

Gymnasiet kritiskt mot flytten av Fabriken

Efter sommaren ska Vimmerby gymnasium lämna sina lokaler i Kulturskolan. En rockad som inom kort kommer innebära att gymnasiet självt får lokalbrist. – Vi har ingen akut brist på lokaler, men 2017 och framåt ser vi ett behov, säger områdeschefen Alf Olsson.

Annons:

I november fattade den numera nedlagda kultur- och fritidsnämnden beslut om att fritidsverksamheten i Fabriken ska flyttas till Kulturskolan vid gymnasiet. Det innebär att gymnasiet måste lämna sina lokaler i A-huset under sommaren – och att gymnasiet inom kort kommer att få brist på lokaler.

Läraren Tony Carlsson är mycket kritisk till beslutet. 

– A-huset har vi haft tillgång till sedan lång tid och det passar bra för oss. Byggnaden är gjord för klassrum. Vi har inget akut behov av lokaler, men 2017 tror jag att vi har behov av mer lokaler. Då kommer asylärendena ha behandlats och nysvenskar placeras i kommunerna.

Gjordes analys 2013

I A-huset har gymnasiet tillgång till en nyligen påkostad laborationssal med en vattenmiljö som används av eleverna i naturkunskapsämnena. Akvariet rymmer 6 000 liter vatten och olika intressenter har stöttat projektet med cirka 700 000 kronor.

Vattenmiljön invigdes 2009 men hotas nu av flytten av Fabriken.

Det är en av delarna som tas upp i en konsekvensanalys från 2013 som totalsågar förslaget om att ta bort laborationssalen för gymnasiet. I analysen framkommer det också att skolan skulle få organisatoriska svårigheter, trolig brist på laborationssalar, behöva investera i ny säkerhetsutrustning, en mer ansträngd arbetsmiljö för lärarna och leda till sämre måluppfyllelse i kemi, biologi och naturkunskap.

Någon ny analys i samband med beslutet i kultur- och fritidsnämnden gjordes inte.

– Vi håller på och uppdaterar analysen som gjordes då och ska titta på hur det påverkar arbetsmiljön för lärarna. Som jag ser det har vi inte brist på laborationssalar, men det påverkar arbetsmiljön för lärarna som framöver kan behöva undervisa i olika salar, säger Alf Olsson. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt