Annons:

Erik Paulsson totalsågar Peter Karlssons insats som ordförande för barn- och utbildningsnämnden. Foto: Ossian Mathiasson

Centerpartisten till stenhård attack på partikollegan: "Bevisligen extremt lågbegåvad"

Utfrysta centerpartisten Erik Paulsson reagerade starkt på partikollegan Peter Karlssons uttalande om arbetet med särbegåvade barn. På sociala medier kallade han Karlsson för "bevisligen extremt lågbegåvad".
– Han saknar helt och hållet det som krävs för att vara barn- och utbildningsnämndens ordförande, säger Paulsson.

Annons:

I flera artiklar har Dagens Vimmerby granskat kommunens arbete med särbegåvade barn. Skolinspektionen har riktat hård kritik mot kommunens hantering av en särbegåvad elev och i en intervju med vår tidning instämde vårdnadshavarna i kritiken och berättade om sin upplevelse av deras barns skolgång.

Centerpolitikern Erik Paulsson, som varit i frysboxen sedan han gick ut och kritiserade kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij, vilket ledde till hennes avgång, har själv upplevt liknande problem i kommunen. Han reagerar starkt på Peter Karlssons uttalanden i den här artikeln

– Det jag reagerar väldigt kraftigt på med Peter Karlssons uttalanden är att han försöker ge sken av att det faktiskt har gjorts väldigt mycket för särbegåvade i Vimmerby de senaste åren. Det stämmer inte alls med min bild av verkligheten. Det är den övergripande inställningen som jag anser är lögnaktig och jag anser att det är ren och skÄr lögn att påstå att mycket har gjorts. Det vet jag av egen erfarenhet, säger Erik Paulsson, som själv har två särbegåvade barn:

– Vi fick en särbegåvningsutredning på ett av våra barn i femman, men skolpersonalen sköt allt det i sank så att det gick åt helvete kan man säga. Till att börja med är en särbegåvning inte något man ber om. Antingen föds man med det eller inte och att bemöta särbegåvning är svårt, det är jättesvårt. Det är inte alla särbegåvade som vet att de själva är det eller vill vara det i ett socialt sammanhang. Dit kan man räkna mitt barn. När läraren förklarade att en utredning skulle göras, så berättade man att om mitt barn var särbegåvad så skulle han få svårare uppgifter i skolan och mer att göra. Vad blir resultatet, då? Ungen gör vad han kan för att misslyckas på testen. Han gick in för att misslyckas.

Är själv särbegåvad

För inte så länge sedan kom man fram till att båda Erik Paulssons barn var särbegåvade. 

– Nu kan man säga att de tagit till sig dem som ett pilotprojekt, detta utan några psykologutredningar. Det är visserligen jättebra, men jag vet själv vilken nivå jag ligger på. För min egen del har det varit ett helsike att förstå varför jag tänker annorlunda än andra. En särbegåvning kan bli ett socialt handikapp i vissa sammanhang. Jag tänker snabbare än andra och andra har lätt för att bli rädda för mig.

Att de känner sig små tänker du då, alltså någon form av mindervärdeskomplex?

– Jag tror inte det handlar om det. Jag ser det snarare som att människor har svårt att hänga med när jag pratar om saker, eftersom de inte förstår vad jag menar då jag tänker snabbare än dem. Jag har upplevt det en enda gång själv och det var en väldigt lärorik upplevelse, att förstå hur andra kan uppleva det när jag tänker fort och delar med mig av hur jag tänker i den hastigheten. Man får försöka bromsa sig för att kunna kunna kommunicera vettigt med vanliga människor.

Begreppet särbegåvning kom Erik Paulsson i kontakt med ganska sent i livet.

– Att jag är klart särbegåvad själv fick jag klart mig för ganska sent, det är knappt två år sedan. Jag har på pränt att jag ligger på en viss nivå och det har i efterhand förklarat en del av svårigheterna i mitt liv. Jag gick inte ens ut grundskolan. Jag hoppade över sjuan och nian och gick ettan på gymnasiet innan jag hoppade av, för att jag upplevde att det var långtråkigt. 

Hur länge har du behövt kämpa för dina barns skolgång?

– Jag har haft andra strider jag behövt ta primärt med mig själv, som har lett fram till en adhd-diagnos. Samtidigt som det kände jag att mina barns skolgång gick i stå, därför att vi var så hårt motarbetade av skolan. Vi blev orosanmälda och barnen fungerade inte i skolan. Personalgruppen började prata skit om oss och skyllde alla gräl och konflikter på dem, att de var den utlösande faktorn och inte en del av konflikterna där även andra var inblandade. Mina barn for riktigt illa i Frödinge helt enkelt och vi försökte flytta dem, men då gick det inte. Det totalhavererade för dem i Frödinge. Äldsta sonen hoppade över sjuan och andra sonen, som är ett år yngre, fick vi hastigt och lustigt flytta ett påsklov och han har gått hela sexan på Vimar. 

Upplever du att det har blivit bättre?

– Jag är jättetacksam att det här har uppmärksammats genom den här andra vårdnadshavarens ansträngningar. Jag tycker att man sedan ett par månader tillbaka har svängt och valt att ta till sig mina grabbar som särbegåvade, nu finns det en helt annan glöd hos barnen när det finns något intressant för dem att göra under skoltid och de får något att bita. Nu får de arbeta tvärsektionellt och knyta ihop ämnen. Det är i projektform och ett test kan man säga. De får lov att hoppa över meningslös repetition av matematiktal, som kan reta gallfeber på särbegåvade. Mycket av repetitionerna dödar lusten av lärande och blir bara tidsslöseri. Genom små förändringar i bemötandet har man skapat en skolmiljö där barnen har större intresse av att gå till skolan. Jag är jätteglad att det händer nu, men man kunde ha gjort det tidigare.

Hur har kommunens förmåga att möta särbegåvade varit över tid?

– Den har varit rakt av urusel. Det har inte funnits någon strategi, varken i dåtid eller nutid. Men nu har man sedan ett par månader tillbaka börjat försöka på ett adekvat sätt. Det är den andra vårdnadshavarens kamp som har lett till förändringen och tyvärr står de utan hjälp, och har redan fått byta skola och kommun. Men jag är glad för hennes idoga ansträngningar, vilket har hjälpt mina barn. 

"Ren ilska jag skriver det"

Samtidigt gick Erik Paulsson till stenhårt angrepp på barn- och utbildningsnämndens ordförande, Peter Karlsson, tillika hans partikamrat. Han kallar Peter Karlsson för "bevisligen extremt lågbegåvad" och skriver att Peter Karlsson var rädd för att sitta ned med barnet, för att framstå som dum gentemot hen.

– Det är i ren ilska jag skriver så. Jag är förbaskad på Peter, eftersom han har betett sig som en skithög. Det är ett uttryck skrivet i affekt, säger Erik Paulsson.

Står du för det?

– Jag anser inte att Peter Karlsson, efter att ha jobbat med honom politiskt, är särbegåvad eller en särskilt högbegåvad person. Sedan det här med begåvning hit och dit, vi rår inte för det. Det föds vi tillsammans med. 

Men det är väl ändå en skillnad på att någon inte är särbegåvad eller högbegåvad gentemot att kalla någon för bevisligen extremt lågbegåvad?

– Alltså. Jag tycker att det är ett lågbegåvat sätt att hantera den här frågan. Ytterst är det politiken som har ansvar när allt går åt fanders och här har allt gått åt fanders. Det är för jäkligt att man inte sätter sig ned med personen ifråga. Det är väldigt olyckligt att gå in på begåvningsnivå på det sättet. Det är olyckligt för vi kan inte döma människor utifrån begåvningsnivå, men jag kallar honom för det eftersom jag tycker att han har gjort ett för jävla dåligt jobb.

Erik Paulsson vänder sig starkt emot Peter Karlssons uttalanden.

– Han uttalar sig i riktningen att det gjorts väldigt mycket de senaste åren. Det har det inte. Det har nästan inte gjorts något och nu har man vaknat fem över tolv, när man redan fått kritik från Skolinspektionen i ett annat ärende. Men det är jättebra att det ska bli ändringar och jag är glad att tiderna förändras. Innebörden är att man ska hjälpa även de särbegåvade och det är fantastiskt, även om det är för sent. Men vi kan inte slå oss för bröstet och säga att vi har varit duktiga tidigare, för det har vi inte.

"Saknar helt och hållet det"

Erik Paulsson menar att det behövs en tydligare matchning för att alla ska utvecklas efter bästa förmåga.

– Jag är ingen expert, men jag tror att man behöver matcha lärare och särbegåvade elever mer noga för att lyckas. Det är svårt, men jag tror inte att det är så hemskt svårt eller hemskt dyrt heller. Man måste hitta de lärare och mentorer som är intresserade av frågorna och ser barnen. Nu tycker jag att man på Vimarskolan börjat hitta en modell som verkar fungera. Men den förändringen har skett väldigt nyligen, det är frågan om bara ett par månader och inte över flera års bra arbete. Det är framför allt det jag vänder mig mot i Peters uttalanden. 

Hur ser du på Peters hantering som politiker?

– Inkompetent.

Anser du att Peter Karlsson är lämpad som ordförande i nämnden?

– Absolut inte. Han saknar helt och hållet det som krävs för att vara barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Peter Karlsson själv vill inte kommentera Erik Paulssons angrepp på honom.

– Det får stå för honom. Jag vill inte bemöta det och har inga kommentarer till det. Jag tycker endast att det är olyckligt att han gör så här, säger han.

När det gäller de särbegåvade barnen säger Peter Karlsson att det pågår ett utvecklingsarbete.

– Jag håller med honom att vi inte har varit duktiga, men att vi inte har gjort något är fel att säga. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt