Kryss i händelserik och svängig kvalpremiär:

IFK Tuna hämtade 0–2 till 2–2 med en man mer på planen i andra halvlek mot Norrahammars GIS. Nu fortsätter kvalet med två matcher på bortaplan. Foto: Ossian Mathiasson

Kryss i händelserik och svängig kvalpremiär: "Fegar ur när vi gjort 2–2"

Kvalpremiären på Tunhamra hade det mesta. Efter 90 minuters hård kamp delade IFK Tuna och Norrahammars GIS broderligt på poängen.

IFK Tuna fick ett tufft uppvaknande i första kvalmatchen. Lars Gustavssons gäng kom inte upp i normal standard i första halvlek hemma mot ett påkopplat, löpstarkt och aggressivt Norrahammars GIS som skaffade sig en tidig 2–0-ledning.

0–1 kom på en frispark i bortre krysset i 18:e minuten och 0–2 på en tjusig halvvolley tre minuter senare. Norrahammar hade även två bollar i ribban.

– Vi visste att de skulle fylla på men vi åker dit på två omställningar för att vi inte är på plats när det startar. Vi är inte på rätt plats när vi drar på oss frisparken som de gör 1–0 på och sedan är det en lång igångsättning som vi inte får tag på. Det ska vi bara ha tag på, säger Lars Gustavsson.

Två Tunamål på tre minuter

Tuna fick det inte alls att stämma och ska vara glada för att det bara stod 0–2 på tavlan efter 45 minuters spel. I slutet av första halvlek fick Tuna en biljett in i matchen då en spelare i Norrahammar fick två gula kort inom loppet av några minuter.

– Då bestämmer vi oss för att kliva på ännu mer och göra vissa förändringar i spelsättet. Vi försöker komma upp med mer folk och det ger resultat. Vi kliver upp med ännu mer folk och gör två mål, säger Lars Gustavsson.

I början av andra halvlek var Norrahammar närmare 0–3 än Tuna en reducering. Norrahammar hade en boll i stolpen och visade upp en stark defensiv.

Matchen skiftade karaktär ju längre andra halvlek led. Tuna tog över initiativet och fick utdelning. Anthon Békési forcerade in 1–2 och Victor Gustavsson satte kvitteringen från distans, två mål inom loppet av tre minuter.

– Jag tycker att vi fegar ur och ger bort initiativet när vi har gjort 2–2. Vi tar dåliga beslut och slår konstiga passningar. Känslan var att vi bara skulle ösa på, men vi slog flera felpass och det gjorde att det smög sig på osäkerhet. Tittar man på hela andra halvlek har vi flera lägen som vi ska göra mål på, säger Lars Gustavsson.

"Nu vet vi vad som krävs"

Tuna fick nöja sig med en poäng i kvalpremiären.

– Jag tycker att det är ett onödigt poängtapp och att vi ska avgöra matchen i andra halvlek. Vi tar över matchen totalt, men hade tyvärr gett bort två mål i första perioden.

Tuna möter Solberga IF på konstgräset i Nässjö nästa helg och avslutar borta mot Tenhult i tredje omgången.

– Nu vet vi vad som krävs i kvalmatcher. Det gäller att vara på tå från början och inte släppa en halvlek. Jag är inte direkt skrämd av de andra lagen. Spelar vi som vi gör i andra halvlek så har vi absolut möjligheten att vara med och fightas.

Johan Lundin gjorde en bra match i Tunas mittförsvar och plussades för sin insats.