Annons:

Västerviks kommun räddar hockeyklubben – jagar nyförvärv

Västerviks IK har haft det tufft både på och utanför isen i år. Nu räddas klubben av skattebetalarna. Foto: Linus Johansson

Västerviks kommun räddar hockeyklubben – jagar nyförvärv

Västerviks IK går på knäna i både hockeymässigt och ekonomiskt. Laget ligger näst sist i Hockeyallsvenskan och går mot ett rejält minusresultat. Nu kliver kommunen in och räddar klubben genom att köpa restaurangen i ishallen för två miljoner kronor. Samtidigt meddelar föreningen att man jagar nyförvärv.
– Vi jagar vilt, säger tränaren Roger Forsberg till vt.se.

Annons:

I början av december kallade Västerviks IK till ett krismöte. Klubben meddelade att man behövde akut tillskott från sina sponsorer och på Twitter skrev frontfiguren Emil Georgsson att klubben gick mot ett minusresultat på två miljoner kronor. 

”Västerviks Ishockeyklubb står inför sin svåraste utmaning hittills och söker nu efter all hjälp och stöttning vi kan få”, skrev klubben till sina sponsorer. 

Säljer restaurangen för två miljoner

Skälet till den ekonomiska krisen är vikande publikssiffror. Då, i december, låg genomsnittet på 250 personer lägre än budgeterat. 

Nu berättar Västerviks-Tidningen att klubben räddas av Västerviks kommun som går in och köper restaurangen i ishallen för två miljoner kronor. Motkravet är ett höjd hyra på 225 000 kronor om året. 

– Det motsvarar avskrivningar och räntor, säger Conny Tyrberg, kommunstyrelsens förste vice ordförande, till vt.se

"Inte sett någon värdering"

Dagens upplägg är något udda. Västerviks kommun äger ishallen – men ishockeyklubben äger restaurangen ("hyllan") i ishallen. Nu blir hela hallen kommunägd. 

– Det är klubben som byggt upp Hyllan. Det har varit så att de kommit med idéer och så har vi inte velat göra det. Då gjorde klubben det själv, säger Tomas Kronståhl till vt.se

Vänsterpartiet i Västervik är kritiskt mot upplägget. 

– Jag är tveksam till om Hyllan är värd två miljoner kronor. Jag har inte fått se någon värdering. Det har nog snarare handlat om hur mycket pengar klubben behövt, säger Mariann Gustafsson (V) till vt.se.

"Vi jagar vilt"

Samtidigt meddelar klubben – som ligger näst sist i Hockeyallsvenskan och slåss för att undvika negativt kval – att man jagar ännu fler nyförvärv. Sedan säsongen drog igång har VIK gjort flera förstärkningar och fler är alltså högaktuellt. 

– Vi jagar vilt och jag har pratat med alla sportchefer snart i Sverige om eventuella lån eller övergångar. Vi har en plan. Det har vi, men vi har flera planer, säger Roger Forsberg till Västerviks-Tidningen. 

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt