Annons:

Annons

5 saker att tänka på innan du skaffar kreditkort

Genom att använda rätt kreditkort som passar dig och dina behov finns det mycket pengar att spara. Kortägare kan bland annat spara pengar på rabatter och återbäring, på att delbetala större köp kostnadsfritt och på att undvika avgifter på resor. Men hur hittar man ett kreditkort som passar?
Nedan kan du ta del av flera viktiga frågor som du bör fundera över innan du skaffar kreditkort. Genom att svara på dessa frågor kommer du lättare kunna identifiera vad just du bör prioritera när du jämför kreditkort.

Annons:

1 Hur mycket kommer du använda kortet?

Planerar du att främst använda ditt kreditkort som en buffert eller vid enstaka resor? Att ha ett kreditkort som en buffert eller som ett extrakort vid resor är ett bra sätt att säkra ekonomin och undvika avgifter på resan. I de fall där kreditkortet inte kommer att används regelbundet rekommenderar vi att välja ett gratis kreditkort utan årsavgift.

Flera av dessa kort är utrustade med förmåner som gynnar vid resor och i vardagen, samtidigt som det inte kostar något att äga kortet. Det innebär att kortägare kan ta del av alla förmåner helt kostnadsfritt. Kortägare behöver därmed inte betala pengar för ett kort som inte nyttjas till fullo.

2 Hur och när vill du betala för dina kortköp?

En av de främsta förmånerna med kreditkort är möjligheten att senarelägga betalningar samt delbetala köp. Ju fler räntefria dagar ett kreditkort erbjuder, desto längre tid har du på dig att betala fakturan för ditt köp. Skulle ett kreditkort exempelvis erbjuda 60 räntefria dagar innebär det att du har 60 dagar på dig att betala för ditt köp utan ränta adderas på beloppet.Planerar du att delbetala köp kan det vara lämpligt att välja ett kreditkort som tillåter dig att delbetala dina köp gratis.

Det finns kreditkort som erbjuder kostnadsfri delbetalning i 6-12 månader. Du kan även välja att delbetala enstaka köp kostnadsfritt. På så vis får du ökad flexibilitet vid större och dyrare köp som exempelvis när du handlar vitvaror eller hemelektronik. Väljer du ett kreditkort med gratis delbetalningsmöjligheter kommer din vardagsekonomi inte påverkas i lika stor utsträckning om du behöver genomföra dyra köp en månad. Genom att delbetala ditt köp betalar du istället en mindre summa varje månad.

3 Kan du utnyttja kortets förmåner?

Bara för att ett kreditkort är utrustat med förmåner som exempelvis bonus, rabatter eller cashback, gör det inte att kortet automatiskt är förmånligt för just dig. Något som är värdefullt att se över är tillgängligheten för dessa förmåner i förhållande till dina köpvanor. Erbjuds återbäring på köp som du inte genomför kommer du inte nyttja återbäringen till fullo även om den skulle vara hög.

Utgå alltid ifrån dina befintliga köpvanor när du jämför kreditkort mot varandra. Ett förmånligt kort gynnar dig om förmånerna blir tillgängliga för dig utan att du behöver börja handla mat i en ny butik eller tanka på en ny bensinstation.Se även till att du kan spendera dina förmåner på sådant som intresserar dig. För många kreditkort med bonus är samtliga köp som görs med kortet bonusgrundande. Det innebär att det inte spelar någon roll vart du handlar, du får bonus överallt!

Däremot kan bonusen vara kopplat till ett lojalitetsprogram som endast tillåter att bonuspoängen växlas in mot exempelvis resor. Är du inte intresserad av resor så kommer du inte kunna ta till vara på dininsamlade bonus. Då bör du istället välja ett bonuskort som tillåter dig att spendera din bonus på sådant som passar dig. Exempelvis finns det bonuskort där bonuspoängen kan växlas in mot allt från resor och produkter till att bonusen kan användas för att ge avdrag på kreditkortsfakturan.

4 Finns det avgifter som kan undvikas?

Det finns några avgifter som kan tillkomma med olika kort. Dessa avgifter är vanligtvis inte särskilt höga, dock kan flera mindre avgifter övertid bli stora och onödiga kostnader för dig. Dessa avgifter kan bland annat bestå av valutapåslag, aviavgift, administrationsavgift och kontantuttagsavgift. För att på bästa sätt undvika dessa avgifter behöver du kartlägga dina befintliga kortvanor och dina preferenser.

Föredrar du att använda kontanter? Då bör du fokusera på ett kreditkort utan kontantuttagsavgift. På så vis slipper du betala en avgift på ca 30kr eller minst ca 3% av beloppet, varje gång du tar ut kontanter ut bankomaten. Gillar du att använda ditt kort utomlands? Då bör du prioritera ett kreditkort utan valutapåslag. Valutapåslag är en avgift på ca 1-3% som tillkommer varje gång du använder ditt kort för att betala i en annan valuta.

Du bör även se över ifall kortet erbjuder e-faktura. Vanligtvis ingår pappersfaktura för kreditkort, kortföretagen brukar ta en avgift för pappersfaktura och kortägare måste själva manuellt ändra till kostnadsfri e-faktura. Genom att välja e-faktura framför pappersfaktura kan du undvika en avgift på ca 30 kr i månaden.

5 Vilka försäkringar är viktiga för dig?

Kreditkort brukar i regel erbjuda någon eller några försäkringar för kortägare. Försäkringarna brukar ingå kostnadsfritt då kreditkortet används för att genomföra köp. Exempelvis brukar en reseförsäkring ingå då kreditkortet används för att betala minst 50-75% av en resa.

Försäkringar såsom prisgaranti och leveransförsäkring kan ingå då du använder ditt kreditkort för att köpa dina varor. Tanka-fel-försäkring kan ingå då du använder ditt bensinkort för att tanka ditt fordon.För att hitta rätt kreditkort med försäkringar som passar dig bör du utgå från dina behov och din livsstil.

Har du inget fordon är ett bensinkort med tanka-fel-försäkring ingenting som du bör prioritera. Reser du regelbundet kan ett kreditkort med en omfattande reseförsäkring för dig och ditt sällskap vara det rätta kortet för dig.

Utgå från dig själv

Som du säkert har förstått är det avgörande att du utgår från dig själv och dina preferenser, önskemål och befintliga köpvanor när du ska hitta det rätta kreditkortet. Det spelar ingen roll hur förmånligt ett kort är om det inte gynnar dig utifrån de köp som du planerar att genomföra med kortet.

Då kreditkortsmarknaden består av ett enormt utbud av olika kort finns det ingen anledning att skaffa ett kort som inte går ihop med din livsstil. Genom att vara medveten alla förmåner, villkor och avgifter hos kreditkort, och jämföra dessa mot varandra, kan du vara säker på att du hittar rätt kreditkort som gynnar just dig och tillåter dig att spara som mest pengar.

Artikeln är en annons i samarbete med kreditkort.com.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt