Annons:

Den Vimmerbyfamilj som ska utvisas efter 15 år i landet ger nu upp. Familjens svenske "farfar", Lennart Nilsson, är bedrövad. Foto: Arkivbild

EXTRA: VIMMERBYFAMILJEN SOM SKA UTVISAS GER UPP SIN KAMP

Den Vimmerbyfamilj som ska utvisas, efter att ha bott i Sverige i 15 år, ger upp. Ett av barnen greps av fyra poliser på Vimmerby gymnasium i måndags, och föräldrarna har nu meddelat gränspolisen att övriga familjemedlemmar är beredda att avvisas tillsammans med honom.

Annons:

I går berättade familjens svenske ”farfar”, Lennart Nilsson, för vår tidning att såvitt han förstod hade familjen bestämt sig för att ”inte lämna sonen ensam med det här och tagit kontakt med gränspolisen”.

I dag bekräftar han för oss att det stämmer. Familjen ger nu upp och är villiga att låta sig avvisas tillsammans med sonen.

– Man vill förstås inte att pojken ska skickas i väg till Kosovo själv – ett land som inte fanns när de flydde för 15 år sedan. Han har ingen relation dit, har inte varit på plasten sedan han var tre år och kan inte språket.

– Övriga familjemedlemmar är beredda att åka med, trots den enorma frustration och skräck man känner. En förälder överger inte sitt barn. Det här påminner om en gisslansituation, säger Lennart Nilsson.

Serbien ett alternativ 

Den 18-årige sonen sitter just nu i förvar i Växjö. Inom ”några dagar” kommer resten av familjen att hämtas i Vimmerby, där de nu befinner sig på Korskyrkan, och sedan ska de lämna landet, berättar Lennart Nilsson.

– Gränspolisen ringer mig när resan är ordnad. Vi har bett dem att vänta till efter helgen, så vi alla kan säga farväl på ett riktigt sätt.

I Kosovo har familjen tidigare sagt att man fruktar för sina liv, och tillsammans med jurister har Lennart Nilsson sett över möjligheterna att familjen ska få resa till något annat land.

– Vi har varit i kontakt med bland annat serbiska ambassaden, och det skulle kunna vara ett alternativ, men det kan vara så att tidsaspekten gör det är omöjligt.

Hur kommer ni kunna hjälpa familjen på distans?

– Det har samlats in pengar, så närmare 100 000 kronor finns på ett konto. Dessa kommer vi föra över till dem allt eftersom de behöver. Sedan har de lite handpengar med sig.

Vilken möjlighet har familjen att försöka återvända till Sverige från Kosovo?

– Först och främst får vi be för att de överlever när de kommer dit. Det fanns ju en anledning till att de en gång flydde. Men visst är deras självklara ambition att ta sig till Sverige igen. Även om deras förhållande till vårt land, myndigheter och polis har fått sig en rejäl törn efter den behandling de har fått. De är väldigt besvikna på Sverige som de fick höra var ett demokratiskt och rättvist land. Hittills har de tyvärr inte sett det, utan de förnedras varje dag. 

– Pappan i familjen har ju jobbat inom äldreomsorgen i Vimmerby kommun, och när man har tittat på det så har han jobbat så länge att han har rätt att få en tillsvidareanställning. Han har även fått ett avtal på detta. Det kan han använda när han tar kontakt med svenska ambassaden i Pristina, och då är så klart vår förhoppning av familjen ska kunna återvända.

Hur går dina tankar och känslor nu?

– Det här är ett så stort trauma för så många, så det kan ingen förstå. Det här är ett oerhört grymt öde och som människa känner jag en djup besvikelse.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt