Annons:

Kommunen sökte inte regeringens byggbonus: "Har inte byggt"

Sveriges kommuner får dela på 1,8 miljarder kronor för ökat bostadsbyggande. Men Vimmerby kommun har inte sökt pengarna.
– Vi måste bygga för att kunna få bidraget och det har vi inte kommit igång med, säger samhällsbyggnadschefen Miklós Hatházi.

Annons:

Över 200 av Sveriges kommuner har sökt regeringens byggbonus på närmare två miljarder kronor. 

Ifjol beviljades 111 kommuner byggbonusen – och kommunerna hade gemensamt gett startbesked för nästan 50 000 nya bostäder.

Nu har kommunerna sökt stöd för perioden 1 augusti 2016 till 1 augusti 2017. Mängden startbesked uppgår i år till totalt cirka 73 500 bostäder.

För att ta del av byggbonusen behöver kommunerna bland annat ha en aktuell översiktsplan och aktuella riktlinjer för bostadsförsörjning. 

– Det är bra fart på bostadsbyggandet. Intresset att söka stödet har ökat rejält. Regeringens byggbonus bidrar till att kommunerna nu planerar för fler bostäder och tar ansvar för bostadsförsörjningen, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP).

"Måste bygga"

Men Vimmerby kommun är en av en minoritet kommuner som inte sökt.

– Vi är rustade för att få bidrag från staten, det är därför vi har gjort vår bostadsförsörjningsplan. Men vi har inte byggt något och det måste vi för att få det statliga bidraget, säger Miklós Hatházi, samhällsbyggnadschef i Vimmerby kommun. 

Måste man ha byggt för att få bidraget?

– Som jag vet är det när man bygger som man kan få bidraget och det har vi inte gjort. I min uppfattning är det så och vi har inte kommit igång med det. Vi måste ha färdiga planer på att det ska byggas, först då kan man söka och det krävs ett startbesked. Startbeskedet innebär att byggnaden är färdig och det ges av miljö- och byggnadsnämnden när det besiktigas, när det tas i bruk. Det är startbeskedet. Sådant har vi inte eftersom vi inte kommit så långt.

"Kommer självklart söka"

Kommunen har en aktuell översiktsplan och aktuella riktlinjer för bostadsförsörjning. Men det räcker inte, menar Miklós Hatházi. 

– Villkoren uppfyller vi, men det är relaterat till vad man bygger och hur mycket man bygger. Det måste finnas ett färdigt projekt vad jag vet.

Kommunen är på gång med ändring av detaljplaner för att möjliggöra byggnation. 

– Självklart kommer vi söka det här bidraget framöver. Självklart, självklart, säger Miklós Hatházi.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt