Annons:

Allt fler avbryter sin asylansökan – reser tillbaka till sitt tidigare hemland

Allt fler asylsökande väljer att avbryta sina ansökningar och återvända hem. Foto: Tomislav Stjepic/Migrationsverket

Allt fler avbryter sin asylansökan – reser tillbaka till sitt tidigare hemland

Sedan årsskiftet har Migrationsverket sett en stadig nedgång i antalet asylsökande som kommer till Sverige. Samtidigt väljer också att allt fler att avbryta sin ansökan för att resa tillbaka till sitt hemland. Just nu väljer fler irakier att återta sin ansökan än att lämna in en ny.

Annons:

Anledningen till att allt fler väljer att begära att få återta sin asylansökan är förstås att regeringen stramat åt reglerna. 

Bland dem som inser att de har små chanser att få en fristad i Sverige dominerar två nationaliteter: medborgare från Irak och Afghanistan, skriver Sydsvenskan.se.

Under 2016 har 1 366 irakier återtagit sin asylansökan medan 1 243 irakier lämnat in nya ansökningar. 

– Vi får signaler om att asylsökande tröttnar på långa handläggningstider, på att det inte blivit som de förväntat sig i Sverige och på att många ser en liten chans att få uppehållstillstånd, säger Kristina Rännar, expert på återvändande på Migrationsverket till Sydsvenskan.se.

Att flyktingströmmen från Irak vänts till en asylström i motsatt riktning beror dessutom på att chansen till familjeåterföreningar blivit mindre. Bara 262 av 4 109 asylansökningar som behandlats från irakier har beviljats så här långt i år.

"Väsentligt kargare klimat"

Också bland afghaner, som enligt Migrationsverkets statistik har en 18-procentig chans att få stanna i Sverige, har det blivit vanligare att avbryta asylprocessen. Hittills i år har knappt 500 afghaner återtagit sin asylansökan. Från Syrien har 207 av 2 554 avbrutit sin ansökan, bland somalier bara sju av 647 och bland eritreaner fem av 448.

– Det har blivit ett väsentligt kargare klimat här i Sverige. Det leder till en ny typ av beslut, säger Kristina Rännar.

Både irakier och afghaner hör till de nationaliteter som har rätt att ta del av återetableringsstöd från Migrationsverket i samband med hemresan. Återvändare kan förutom ersättning för sin flygbiljett få 30 000 kronor per vuxen, 20 000 kronor per barn och högst 75 000 kronor per familj i återetableringsstöd. Dessa pengar får människorna på plats i sitt nygamla hemland.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt