Annons:

Liv har tagit examen från skådespelarutbildningen:

Liv E Helmfrid, från Locknevi, har tagit examen från Skara skolcen. Foto: Privat

Liv har tagit examen från skådespelarutbildningen: "Bara att köra på"

Noomi Rapace, Allan Svensson och Marie Richardsson. Nu kan även Liv E Helmfrid, uppvuxen i Locknevi, sälla sig till skaran som tagit examen från Skara Skolscen.
– Det har varit otroligt lärorikt, berättar hon.

Annons:

Teatern har nästan alltid funnits med i Liv E Helmfrids liv. 

– Jag började när jag var åtta år. Då gjorde jag min första föreställning med Kulturskolan. Det var vid 100-årsfirandet av Astrid Lindgren och efter det har det alltid funnits med i mitt liv, berättar Liv.

Efter studenten från gymnasiet började hon, likt många andra, fundera över vad hon skulle göra med sitt liv. 

– Jag gick en folkhögskola i Helsingborg med inriktning på teater. Då kände jag att det här verkligen var något för mig. Sedan har jag haft uppehåll, rest lite och sådär, men jag har alltid längtat tillbaka till teatern. Jag känner att jag måste ha det i mitt liv.

Flera stora namn

I januari 2022 började Liv så teaterutbildningen vid Skara skolscen. Endast tolv platser finns och utbildningen är på 18 månader. Som ni såg i ingressen har flera stora namn inom svensk teater- och skådespelarelit gått utbildningen. 

– Det har varit otroligt lärorikt och det är en utbildning som verkligen förbereder en för yrkeslivet. Det är väldigt mycket eget ansvar, mycket egna pass och väldigt mycket praktiskt. Vi har bland annat fått skriva en egen barnteater som vi turnerat med. Det är många olika projekt och man hinner inte med att ha prestationsångest. Det är en lärdom på något sätt. 

I fredags avslutade hon utbildningen. 

– Jag har bott i Skara, men nu flyttar jag hem till Vimmerby över sommaren och ska jobba som publikvärd på Astrid Lindgrens Värld. 

Hur ser planerna ut framåt efter utbildningen?

– Jag har inte jättemycket planer, men jag har några projekt på gång som jag är taggad på men inte kan berätta så mycket om ännu. Just nu känner jag bara att jag vill göra egna projekt, säger Liv E Helmfrid och skrattar:

– Något jag gärna vill göra nu är att vara med i lite kortfilmer och filmer. Det är jag sugen på. Sedan håller jag på med en hemsida nu och vill gärna gå bredvid någon regissör eller skådespelare. Jag har inte så mycket planer, men mycket tankar, haha. I september ska jag skapa en podcast tillsammans med några vänner också. 

Ska pröva sin konstnärlighet

Liv har hunnit bli 25 år gammal och ser fram emot vad som nu väntar.

– Jag har ingen anställning klar nu, utan ska pröva min egen konstnärlighet. Utbildningen har gett mig mycket förståelse och det är bara att köra på. Alla projekt behöver inte bli perfekta. Det är berättelsen som driver mig och alla har någonting att berätta. 

Är det något särskilt du tänker inrikta dig mot?

– Jag vill prova många olika saker. Både dans och sång har också varit med i utbildningen och jag är nyfiken på att fortsätta med det också. 

Hon återkommer flera gånger till hur viktigt Kulturskolan och Komedianten varit för henne under uppväxten.

– Det var mamma som hittade Kulturskolan åt mig och jag är väldigt tacksam att det fanns i vår lilla stad. Det vill jag verkligen betona. Vi får se vad jag gör i höst, men det hade varit roligt att få göra något i Vimmerby faktiskt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt