Annons:

Skenande kostnader ger mörk prognos för socialnämndens ekonomi –

Placeringar av barn och unga fortsätter att gäcka socialnämnden. Foto: Pixabay

Skenande kostnader ger mörk prognos för socialnämndens ekonomi – "Gör allt jag kan"

Trots åtskilliga miljoner i tillskott under många år fortsätter socialnämndens ekonomi att se dyster ut. Skenande kostnader för placeringar av barn och unga är en stor faktor. 
– Jag gör allt jag kan för mer pengar till socialnämnden, säger nämndens ordförande Lars Sandberg (C).

Annons:

Socialnämnden har fått stora tillskott under många år. Så sent som inför 2021 fick socialnämnden hela 18 miljoner i tillskott. Nämnden, som länge menat att man är ordentligt underfinansierad, jublade. 

– Socialnämnden får nu en rimlig möjlighet att hålla sin budget. Det här är inga nya satsningar utan det här ska täcka den verksamhet vi har i dag, som inte räckt till i tidigare budgetar. Vi ska fortsätta jobba med effektiviseringar, ändrade arbetssätt och så vidare. Det här ger en större rimlighet att kunna hålla budget och det är en enorm skillnad mot tidigare. Förutsättningarna ökar avsevärt och man är inte flera mil från målet. Nu kan man se målet och då blir det lättare att kämpa, sa Lars Sandberg (C), ordförande i nämnden i oktober 2020.

Verkligheten blev en annan. 2021 slutade med ett underskott på 7,8 miljoner kronor. Det här året har börjat ännu värre trots ytterligare 3,5 miljoner till nämnden genom demografimodellen.

Prognosen i den första budgetuppföljningen pekar på illavarslande 18,6 miljoner kronor i underskott.

– Det är tråkigt naturligtvis, men det kanske inte är någon jätteöveraskning. Vi vet att det finns förändringar i löneavtalet och sättet att räkna på arbetstidsmåttet som vi inte fått täckning för, säger Lars Sandberg (C).

Kostnaderna för placeringar skenar

Men den främsta orsaken och där Vimmerby sticker ut mest tydligt gäller placeringen av barn och unga. 2017 låg det på drygt 8 000 dygn. Fyra år senare var det uppe i knappt 12 000 dygn.

Dygn som är mångmiljonavgörande.

– Det sticker ut och fortsätter vara så. Det handlar om flera tusen timmar i ökning mellan 2017 och 2021, så med andra ord är jag inte förvånad. 

Varför blir det bara mer och mer?

– Det är många placeringar och mycket oroväckande att orosanmälningarna inte tar slut. Jag kan inte svara på vad det beror på. Pandemin kan spela in de två senaste åren i viss mån, men man läser i tidningarna om socialnämnder i andra kommuner och att placeringarna sticker ut där också. Vi har utbildat väldigt mycket gällande våld i nära relation och det finns en stor medvetenhet i dag. Jag kan tänka mig att en viss del har med det att göra. Jag kan också garantera att man inte gör en placering lättvindigt. Det är gedigna utredningar. 

Kan inte ta bort lagstadgad verksamhet

För 2022 väntas placeringarna kosta nästan 16 miljoner mer än det finns pengar för i budgeten. Vår tidning har tidigare berättat om att det har satsats på en genomlysning för att försöka förebygga och kunna sätta in rätt åtgärder tidigare.

– Man har gjort en genomslysning och gått igenom var de här orosanmälningarna kommer från och vilka åtgärder det har renderat i. Vi har tjatat om det i flera år, men det är det förebyggande arbetet som måste till. Vi måste börja med föräldrautbildning. 

Men det är inte bara placeringar av barn och unga som är oroväckande. Antalet hemtjänsttimmar har ökat kraftigt de senaste åren. Äldreomsorgen går också mot mångmiljonunderskott och den största delen står hemtjänsttimmarna för.

– Mellan 2019 och 2020 samt 2020 och 2021 ökade det med 20 000 timmar. Vi såg inte samma ökning i bokslutet 2021, men det är fortfarande så att det ökar och ökar. 

Hur ska ni komma till rätta med den ekonomiska situationen?

– Vi kan inte plocka bort verksamheter. Det är en väldigt liten del som inte är lagstadgad. Vi kan inte dra in på beslutade åtgärder och är för lite personal redan som det är. Vi har inte vikarier så det räcker och det är ett bekymmer. Som försvar sticker vi i vart fall inte ut mot jämförbara kommuner. 

Vad ser du för lösning?

– Den har vi egentligen redan sagt i protokollet. Vi ser inte att det är möjligt att åstadkomma en budget i balans och äskar pengar från kommunstyrelsen. 

"Gör allt jag kan"

Nämnden begär kompensation med sammanlagt 6,5 miljoner kronor av kommunstyrelsen för ökade kostnader efter årets löneavtal.

Men ni har redan fått väldigt mycket pengar i några år?

– Jag tänker så här. Man kan jämföra två saker och det ena är plus eller minus mot sin budget och det andra är att jämföra hur man ligger till mot jämförbara kommuner. Ligger man i paritet med jämförbara kommuner men drar över sin egen budget – då är inte budgeten rätt satt. 

Har ni varit tillräckligt tydliga med det?

– Jag tycker att vi har väldigt tydliga i många år. Även om hemtjänsttimmarna ökar med 15 000 timmar på ett år, så får vi ingen ökning i budgeten. Till nästa år försvinner inte de 15 000 timmarna. Det är förklaringen.

Hur ska ni övertyga kommunstyrelsen om att ni behöver mer pengar?

– Nu får kommunstyrelsen ta ställning till det vi skickat med i protokollet. Det här är ingen överraskning för någon och inget vi har mörkat. Vi har varit öppna med hur läget är hela tiden. 

Är det en fördel för er i den kommande budgetprocessen?

– Antingen som ett bra förhandlingsläge eller som en del i förklaringen till hur det är. I slutändan finns det bara en kassakista som samtliga pengar tas från och kommunen som helhet går plus. Då får det plusset betala det andra minuset. 

Vad känner du för ansvar som nämndens ordförande?

– Jag gör allt jag kan för att få mer pengar till socialnämnden och det gör jag hela tiden. Vi gör vad vi kan. Vi har inlett ett fördjupat samarbete med barn- och utbildningsnämnden för att fånga upp barn och ungdomar tidigt. Jag tror att det förebyggande arbetet är det enda som hjälper, men det tar tid.

Budgetramarna för 2023 sätts av fullmäktige i juni månad.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt