Annons:

  • Näs VD kommunkoncernens högst avlönade

    Näs tillförordnade vd och marknadschef Nils-Magnus Angantyr är kommunens högst avlönade tjänsteman. Det visar en jämförelse som Dagens Vimmerby har gjort. Foto: ALV

  • Näs VD kommunkoncernens högst avlönade

    Två i löneligan är kommunchefen Carolina Leijonram med 3 773 kronor per arbetsdag. Foto: Vimmerby kommun

  • Näs VD kommunkoncernens högst avlönade

    Trea är VEMAB:s vd Roger Carlsson som har en ersättning på 3 741 kronor per dag. Foto: Rebecka Fredriksson

  • Näs VD kommunkoncernens högst avlönade

    Politikerna ligger långt efter. Helen Nilsson är högst avlönad av kommunens politiker. Hon tjänar 2 495 kronor per dag. Foto: Jakob Karlsson

Näs VD kommunkoncernens högst avlönade

Astrid Lindgrens Näs tillförordnade VD och marknadschef har en dagsersättning på 4 109 kronor om dagen. Med det är han kommunens klart högst avlönade tjänsteman.

Annons:

I veckan skrev Dagens Vimmerby om ersättningsnivån till Astrid Lindgrens Näs tillförordnade VD och marknadschef Nils-Magnus Angantyr. Angantyr har en dagsersättning på 4 109 kronor om dagen.

Dagens Vimmerby har jämfört lönen med kommunens högst avlönade tjänstemän – och Angantyr är klar etta i lönetoppen.

Näst högst ersättning uppbär kommunchefen Carolina Leijonram. Hon är kommunens högsta tjänsteman och chef över cirka 1 300 anställda i kommunen. För det får hon 77 000 kronor i månaden. Leijonram har ytterligare 6 000 kronor i månaden för vd-posten i kommunens moderbolag Vimmerby Kommun Förvaltning AB. Totalt tjänar Carolina Leijonram följaktligen 83 000 kronor i månaden.

En månad består av 21-22 arbetsdagar i genomsnitt. Dagens Vimmerby har räknat med 22 dagar. Det ger Leijonram en ersättning per dag på 3 773 kronor i månaden.

Stor skillnad i omsättning

Tredje högst ersättning har Roger Carlsson, vd för företagen Vimmerby Energi & Miljö AB, Vimmerby Gatuproduktion AB, Vimmerby Energiförsäljning AB och Vimmerby Energi Nät AB. Tillsammans har företagen, enligt fjolårets årsredovisningar, en omsättning på 211 miljoner kronor och 52 anställda.

Roger Carlsson har en månadslön på 82 300 kronor för sina uppdrag. Han har även rätt till tjänstebil. Slår man ut lönen på 22 arbetsdagar i månaden hamnar en på 3 741 kronor.

Fyra i ligan är Jan Erixon, vd för det kommunala bostadsbolaget Vimarhem AB. Vimarhem har en omsättning på 96 miljoner kronor och 38 anställda. Erixons månadslön ligger på 69 768 kronor, vilket ger en dagsersättning på 3 126 kronor. Erixon har även rätt till tjänstebil.

I jämförelse har Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs AB en omsättning på elva miljoner kronor och tolv anställda.

Politikerna långt efter

Kommunens högst avlönade politiker är långt efter topptjänstemännen. Efter avdraget på Tomas Petersons lön för att Micael Glennfalk behåller ordförandeuppdraget i Itsam är kommunalråd nummer två, Helen Nilsson, kommunens högst avlönade politiker. Hon tjänar 54 900 kronor i månaden, vilket ger en lön på 2 495 kronor per dag.

Kristina Alsér, ordförande i Astrid Lindgrens Näs AB, vill inte kommentera Nils-Magnus Angantyrs lön i förhållande till övriga ersättningar i kommunen. I en intervju om ersättningen på Dagens Vimmerby i onsdags sa Alsér såhär:

– Det är ett bra avtal. Vi får ut väldigt mycket för de pengarna. Vi får två resurser till en och till en lägre kostnad. Över tid behöver vi en VD och en marknadsansvarig, men i det här läget var den här lösningen attraktiv och kostnadseffektiv. Det här ryms mer än väl inom vår budget och vi är mycket nöja med Nils-Magnus och hans roll. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt