Annons:

”En exceptionell situation – mycket av arbetet riskerar att stå stilla”

Fullmäktiges ordförande Leif Larsson upplever att han har gjort vad han har kunnat. Foto: Simon Henriksson

”En exceptionell situation – mycket av arbetet riskerar att stå stilla”

När Carolina Leijonram kan vara tillbaka i tjänst är högst oklart. Fullmäktiges ordförande Leif Larsson har varit i kontakt med kommundirektören efter dagens besked från Centern.
– Det samtalet stannar mellan oss, säger Larsson.

Annons:

På måndag återgår alltså Ingela Nilsson Nachtweij till sitt kontor på stadshuset – vilket innebär att den turbulenta situationen i stadshuset lär pågå ytterligare en tid. En oberoende utredning ska tillsättas och när den är klar vet ingen i dagsläget. 

– För tillfället har jag gjort vad jag kan. Utifrån min roll som fullmäktiges ordförande kan jag säga att man måste söka de lösningar som finns. Ingela är vald för sitt uppdrag under fyra år och det är fullmäktiges beslut. Formellt sett är det bara hon själv som kan ändra på det genom att avgå eller att hon blir dömd för något brottsligt eller gör något arbetsmiljömässigt som gör att jag behöver ingripa.

Hur menar du med det senare?

– Jag uppfattar att jag har det uppdraget. Om inte fullmäktige har beslutat annorlunda faller arbetsmiljöansvaret tillbaka på fullmäktige som kollektiv och mig som ordförande ytterst. Vi har att se till personalens väl och ve och förebygga ohälsa eller olycksfall. Inget av de här tre sakerna har inträffat och då har jag förståelse för den lösning som man har valt. Eftersom man inte kommit fram till en lösning mellan allianspartierna blir konsekvensen att Ingela återgår till sitt kontor.

Du säger att ditt ansvar är att ingripa vid ohälsa eller olycksfall. Har du övervägt att ingripa?

– Det kan jag inte göra i dagsläget, men om det är nödvändigt, utifrån en riskanalys, att jag går in och skyddar personalen så kommer jag att göra det. Det har inte funnits någon sådan situation och den situationen är vi inte i nu. Skulle det inträffa är jag beredd att använda min roll.

Vad krävs för att den situationen ska uppstå?

– Vi måste ha enskilda fall och kunna göra en riskbedömning.

Men kommundirektören har ju sjukskrivit sig?

– Där är min uppfattning väldigt klar. Kommunstyrelsen är anställningsmyndighet och har ansvar för personalen inom kommunstyrelsen och det är där ansvaret ligger.

Men att Leijonram sjukskrivit sig räcker inte för att du ska ingripa?

– Den situationen har hänt och jag måste förvissa mig om att man gör tillräckligt mycket för att hon ska återgå i tjänst. Det åvilar mig.

"Riskerar att stå stilla"

Leif Larsson har haft ett samtal med Leijonram i dag.

– Men det stannar mellan henne och mig.

När kan hon återgå i tjänst tror du?

– Det finns ingen plan i dagsläget. Det ansvaret ligger på kommunstyrelsen. Det är en exceptionell situation när kommundirektören är sjukskriven på grund av sin arbetsmiljö och relation med politiken.

Tror du att Leijonram är närmare eller längre ifrån en comeback efter dagens besked?

– Det har jag ingen kommentar till.

Hur har tjänstemännen mottagit dagens besked?

– Jag har ingen uppfattning om det. Som fullmäktiges ordförande står jag vid sidan just nu. Jag ägnar mig åt mitt uppdrag och följer mycket noga vad som sker.

Hur påverkas arbetet av dagens besked?

– Det är en exceptionell situation och mycket av arbetet riskerar att stå stilla mer eller mindre. Jag har försökt skynda på och få till en lösning. Samtidigt har man försökt komma fram till en lösning mellan de politiska partierna och det har man inte lyckats med, säger Larsson och fortsätter: 

– I det läget har inte någon några befogenheter att ingripa och då måste Ingela återgå i tjänst. Så fungerar tillvaron. I mitt arbetsmiljöansvar måste jag informera mig om situationen och se vad som är möjligt. Jag funderar på vilka altenativ som finns. Den här situationen gynnar inte någon.

Varför har inte den oberoende utredningen tillsatts tidigare?

– Det är alltid lätt att vara efterklok, nu måste vi in i en fas där vi gär ett utvecklingsarbete och kommer fram till en hållbar rollfördelning.

Delar du dina partikamraters bild om att ord står mot ord?

– Jag har fått mycket tydlig information från båda håll. I delar är det olika uppfattningar om situationen. Därför finns det skäl att fundera på hur man får syn på korten.

Hade det varit bättre för kommunen om kommunalrådet tagit timeout under utredningens gång?

– Det är alltid svårt att veta och partipolitiska kommentarer överlåter jag till mitt parti.

När kan man sätta en slutpunkt för den här situationen?

– Arbetet slutar inte nu, det börjar nu och det handlar om att få kommunen på fötter.

Finns det en väg ut ur detta?

– Det är klart att det finns en väg ut, det måste man alltid tro att det gör.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt