Annons:

C: Diket är aldrig långt borta när S och M försöker styra Vimmerby

Erik Paulsson, Peter Karlsson och Ingela Nilsson Nachtweij sågar majoriteten. Foto. Simon Henriksson

C: Diket är aldrig långt borta när S och M försöker styra Vimmerby

För inte särskilt länge sedan var planen att kommunens ekonomi skulle ”räddas” genom att stänga nära hälften av kommunens skolor. Även förskolorna i både Djursdala och Gullringen tänkte man avveckla.

Annons:

Låt oss för ett ögonblick fundera på hur dagens situation i kommunens förskolor hade sett ut OM Socialdemokraterna och Moderaterna inte hade stoppats av det folkliga uppror som blossade upp så fort deras planer blev allmänt kända den 1:a april 2015.

På Mosippan i Gullringen finns idag 22 barn och på Backsippan i Djursdala lika många. Alltså skulle 44 barn till fått trängas i resterande förskolor och det redan hösten 2015.

Försökt hitta lösningar

Det som skiljer oss från majoriteten är att vi både vill och kan lösa problemet:

Vi beklagar nedläggningen av Pelarne – platserna hade behövts nu!

Efter att ha räddat kvar de flesta av förskolorna har vi på flera sätt försökt förmå majoriteten att hitta snabba, billiga och långsiktiga lösningar på det platsbehov vi förutsett. Ex. ytterligare en avdelning i Djursdala, förskola i befintliga lokaler i Vimmerby tätort och i kransorterna...

Fokuserar på tätorten

Vår uppfattning är att majoriteten avvisat våra förslag på två grunder – dels har man låst fast sig i tankarna på en ny stor förskola, och därför inte haft möjlighet att titta på de praktiska lösningarna som behövs här och nu, – dels har man bevisat gång på gång att man är helt fokuserade på Vimmerby tätort.

Behovet av förskoleplatser finns runt om i hela kommunen. Avstånden är relativt små, och möjligheterna många.

I stora delar av Vimmerby kommun skjutsar föräldrar redan sina barn ett antal mil i veckan till och från förskolan.

Ett lyxproblem

Att det inte skulle vara möjligt att utnyttja befintliga lokaler i staden eller i kransorterna är därför inget annat än ett lyx-problem, och visar att majoriteten inte insett allvaret i att inte kunna erbjuda förskoleplatser inom rimlig tid. Det är bättre att erbjuda en plats en bit ifrån bostadsorten än att inte kunna erbjuda en plats alls. Kommunen måste därför ge föräldrarna och deras arbetsplatser förutsättningar för en god planering.

För barnens, familjernas och personalens skull kräver vi att majoriteten snarast svarar på följande frågor:

 

  • Vad görs för att rekrytera personal till förskolan??l
  • Vilka lokaler kan majoriteten tänka sig att utnyttja för att snabbt kunna erbjuda plats??l
  • Hur lång tid tar det innan problemet är löst?

 

Borde vara hälften så svårt

Vi i Centerpartiet ställer oss under nu rådande omständigheter också bakom beslutet om ett tillfälligt intagningsstopp, för barnens och personalens skull ser vi i dagsläget ingen annan lösning. Men vill samtidigt uppmärksamma Helen Nilsson och Tomas Peterson på att nu när de faktiskt är två så borde det ju vara bara hälften så svårt att hålla sig ifrån den ena dikeskörningen efter den andra.

Centerpartiet i Vimmerby

Ingela Nilsson Nachtweij

Peter Karlsson

Erik Paulsson 

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Vet ej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt