Annons:

Rosén: Därför vill vi att kommunen säljer Granen

Liberalerna, med Johan Rosén i spetsen, vill att kommunen säljer Granen. Foto: Jakob Karlsson

Rosén: Därför vill vi att kommunen säljer Granen

Vi i Liberalerna i Vimmerby säger sälj Granen. Med pengarna kan vi delvis finansiera ytterligare service-/trygghetsboende vid Granen. En mycket svår fråga för kommunpolitiker i Vimmerby!

Annons:

Förre kommunalrådet Micael Glennfalk drev förutseende saken att bygga trygghetsboende. Viss om behovet hos äldre i Vimmerby. Han var också säkert medveten om att trygghetsboende i sig i längden är mindre dyrt än omsorgsboende.

Detta med utgångspunkt i att äldre med viss service kan längre bo kvar i trygghetsboende, utan att då i flera fall behöva bo i det för kommunen kostnadskrävande omsorgsboendet.  Vi – som äldre – kommer att leva allt längre som äldre och den sista levnadsperioden kommer vi behöva mer service. Kan vi minska behovet av omsorgsboende genom annan service kan vi i kommunen därför minska kostnadstrycket.

*

Själv tyckte jag till skillnad från Micael Glennfalk att Vimarhem måste komma igång med vanliga hyresbostäder. Nu efter lång tid synes beslut äntligen tas om att bygga Pistolsmedjan. Behovet av serviceboende har dock inte minskat och det behov som kunde förutses gäller alltjämt i flera avseenden.

Det är dags att ta ställning. Som det synes så har Socialdemokraterna tagit ställning för att sälja Granen. Jag kan dock inte hålla med Socialdemokraterna  att det går att ordna en försäljning utan konsekvenser för de som bor på Granen. Det blir högre hyra!  

*

Micael Glennfalk har inte föreslagit försäljning av Granen. Vad de andra partierna står det vet nog bara gudarna! För oss i liberalerna har det varit ett mycket svårt ställningstagande och med olika åsikter.

Om Vimmerby kommun hade höjt hyran för boende innan och idag på Eken och andra äldreboenden hade kommunen kunnat samla i ladorna och haft för den nya investeringen. En utgångspunkt för hyresnivån borde kunnat ligga som högsta möjliga bostadstillägg då det hade varit ett statligt stöd för pensionärerna och riktat mot de pensionärer som hade lägst pension.

*

Men sådana förslag har hos andra partier ej vunnit gehör utan istället ifrågasatts. Nu ska ni liberaler
höja hyran! Att kommunen med dess dåliga ekonomi skulle gå in och subventionera helt och hållet
ett nytt serviceboende – det säger vi i Liberalerna nej till.

Får vi då inte igenom hyreshöjning – ja då bör hen vara realist och tala om för de äldre att då blir det försäljning och att privata höjer hyran för att ro iland deras investering. Och det innebär ju att vi fått samma resultat nämligen hyreshöjning men frånhänt det allmänna större del av makten över hyreshöjning.

Vi i liberalerna säger dock nu måste vi tag i behovet till serviceboende – vi måste tänka på behovet – och då egen hyreshöjning inte synes gå, då får det bli försäljning. Sälj därför Granen!

Johan Rosén,

liberal i Vimmerby

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt