Annons:

GLENNFALK: Vi kan inte bli av med de fula byggnader tidigare generationer skapat

Krönikören Micael Glennfalk skriver om kvarteret Kiosken.

GLENNFALK: Vi kan inte bli av med de fula byggnader tidigare generationer skapat

Frågan är om det är för högt? Sex våningar plus markplan, så egentligen sju våningar högt från marken. Beroende på hur man vill se det de olika planen. Så är förslaget i detaljplanen för kv kiosken, på f.d Sibylla- tomten i småstaden Vimmerby. Frågan hur det smälter in är viktigast.

Annons:

Står man och tittar utmed Kyrkogårdsgatan, mellan Lindexhuset och Sparbanken så är huset något högre än sparbankshuset, men inte högre än Stadshotellet.   

Från torget är det nog ingen fara att höjden stör stadsbilden. Frågan är hur det ser ut från andra hållet? Hur det ser ut från de nya bostadsrätterna? Hur det ser ut när den anländande trafiken kommer från ICA-hållet in mot centrum?

*

Vi som vuxit upp i Vimmerby och är lite till åren minns de misstag stadsarkitekter gjort i planeringen av stadskärnan. Gamla apotekshuset, gamla Karma-huset som byggdes som ett gigantiskt möbelvaruhuset alldeles intill kyrkan. Och som innebar att stadsdelen Norrmalm revs. Där apotekshuset och Karma-huset idag ligger låg Norrmalm, bland annat med Stolpes stuga snett mitt emot tandläkarvillan.

Det finns mycket att ångra i stadsplaneringen i Vimmerby, vilket inte minst föreningen Bevara Vimmerby är ett leverade bevis på. Föreningen tillkom i princip som en proteströrelse mot förfulningen av stan. Nuvarande museet Näktergalen var det strid om, men huset bevarades tack vare folkliga protester och är en stor tillgång i stadsbilden idag. Vimarhems byggnation bakom har smält in väl i stadsbilden och är ett exempel på hur man kan bygga vackert i en stadskärna, med en fin innegård.

Jag tycker även att Vimarhems bygge vid badhuset är exempel på smakfull stadsbyggnation i en småstad.

*

Vimmerby kan inte bli av med de fula byggnaderna tidigare generationer skapat. Tyvärr. Men vi kan se till att det inte blir fler. Därför är det bra med folkligt engagemang i frågan. Och byggnadsnämnden gör klokt i att lyssna in vad folk tycker, likväl som tjänstemännens synpunkter. Akuta behov, såsom bostadsbrist, får absolut inte avgöra om ett bygge i en stadskärna ska ske eller inte. Det är uteslutande design och stadsbild som ska avgöra. Bostadsbristen får man lösa i olika bostadsområden runt stadskärnan. Sedan kan det behövas äldrebostäder nära service, men där har kommunen haft år på sig att ordna en tillbyggnads av Granen men har valt, kanske av gammal vana, att sätta den frågan på långbänken.   

Nej, designen och inpassning i stadsbilden är det som ska avgöra hur kv Kiosken ska bebyggas.

*

Det finns fler tomter i centrum som behöver nya ritningar. Bakom Cafe Royal är en ledig tomt, Karlbergstomten är en annan, kv Uven vid tandläkarvillan är en tredje.

Alla dessa tomter har olika förutsättningar och även här bör designen och stadskärnans sammanhållning väga tyngst.

Det ska bli spännande att följa den förtätning av stadskärnan som nu förestår. Med Vimmerbys expansion och behov av både äldreboende och alternativa boendeformer är det mycket som väntar nu.

Ska också bli spännande att se hur väl man följer planen i ”Vackra Vimmerby”.

I alla år har tjänstemännen gnällt över hur dåligt politikerna följer sina egna beslut och planer.

Nu ska vi få kvitto på hur väl stadsarkitektkontoret följer ”Vackra Vimmerbys” intentioner och stärker sitt förtroendekapital.

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i DV, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte DV:s.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt