Annons:

Inspirationsföreläsning för all skolpersonal: ”Kickoff under fyra dagar”

Patrick Gruczkun är i Vimmerby och håller flera inspirationsföreläsningar för all skolpersonal. Marie Lindqvist är nöjd med upplägget. Foto: Ossian Mathiasson

Inspirationsföreläsning för all skolpersonal: ”Kickoff under fyra dagar”

All personal på Vimmerby kommuns skolor har under denna vecka tagit del av Patrick Gruczkuns inspirationsföreläsning om interkulturellt förhållningssätt. 
– Det är så tankeväckande och stärker allt det vi håller på med, säger Marie Lindqvist, samordnare för projektet nyanlända och flerspråkiga barns och elevers lärande.

Annons:

Beteendevetaren Patrick Gruczkun har specialiserat sig på interkulturell kompetens, kommunikation och konflikthantering och håller i inspirationsföreläsningar som består av kortare teorigenomgångar och konkreta exempel från verkligheten som varvas med övningar och samtal i grupper. 

Han är under denna vecka på plats i Vimmerby för att ge skolpersonalen konkreta verktyg för att agera konstruktivt i kulturmöten och nya insikter om sig själva. 

– Det är ett intressant ämne som ingår i vårt projekt med Skolverket. Det är ett projekt som vi inte har fått finansierat tidigare så jag som samordnare har väntat på detta. Vi har i vårt lokala team skrivit ner vad vi behöver för insatser i Vimmerby kommun för att stärka likvärdigheten för våra nyanlända och flerspråkiga elever, säger Marie Lindqvist. 

"Kickoff under fyra dagar"

En av Vimmerby kommuns största insatser är SKUA (språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt). 

– Vi utbildar via Linnéuniversitetet nästan 50 SKUA-handledare så det kommer igång efter årsskiftet. De ska leda sina kollegor med hur vi ska jobba i klassrummen vad gäller språk- och kunskapsutvecklande, säger Marie Lindqvist. 

Patrick Gruczkun är en van föreläsare och höll förra hösten en föreläsning för Vimmerby kommuns rektorer och personal på barn- och utbildningsförvaltningen. 

– Det var så många som tyckte att all personal måste få lyssna på hans föreläsning. Det blir en kickoff för personalen under fyra dagar och det ger inspiration, säger Lindqvist. 

"Måste vara ödmjuka mot varandra"

Patrick Gruczkun tycker att det är viktigt att samtala runt temat interkulturell kompetens. 

– Man kan aldrig bestämma vad en annan människa gör, men man kan bestämma vad man själv gör i ett möte med en annan människa. Förhoppningen är att dagarna kan vara ett tillfälle att reflektera över vad man gör i sina interkulturella möten. Hur bemöter jag människor? Vad bär jag med mig från min bakgrund och hur påverkar det mig när jag möter andra människor med annan bakgrund? Jag gillar att man provtänker ihop med andra människor för att lära sig av varandra, säger Patrick Gruczkun. 

Han vill medvetandegöra att ingen är objektiv och neutral. 

– Det är inget fel med att vara subjektiv, men vi är påverkade av vår bakgrund. Det jag har varit med om, upplevt, kämpat med och åstadkommit påverkar mig i mötet med nya människor. De här dagarna är en chans att ta en paus och reflektera med kollegor kring viktiga och relevanta frågor.

Vad har du för medskick till skolpersonalen?

– Om vi i våra interkulturella möten har en ambition om att aldrig göra fel blir vi rädda och tysta. Om vi istället är uppmärksamma på vad vi säger och kan förstå att ”här blev det fel” så är det viktigt att ta ett gemensamt ansvar för att reda ut det och gå tillbaka till samförstånd. Var inte rädda för att göra fel, vi kommer göra fel men det är viktigt att ta ansvar för att reda ut det. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt