Annons:

Nu är tobaksfri utmaning igång på gymnasiet

Ungdomspedagogen Anja Persson och Landstingets Josefin Andersson och Marie Tigerryd.

Nu är tobaksfri utmaning igång på gymnasiet

"Tobaksfri duo" har existerat på högstadiet ett tag. I dag påbörjades också satsningen för att få ned användandet av tobak på gymnasiet. – Det har varit ett stort intresse att vara med i utmaningen, säger Marie Tigerryd, folkhälsoutvecklare på Landstinget i Kalmar län.

Annons:

Redan förra hösten utsågs Vimmerby och Västerviks kommun till pilotkommuner i länet av Landstingets folkhälsocentrum. Anledningen var att dessa kommuner hade en hög andel rökare på gymnasiet. Nu har projektet "Tobaksfri utmaning" inletts – som ett led i att få ned tobaksanvändandet. Högstadiesuccén "Tobaksfri duo", som numera finns i alla länets kommuner, har förstås använts som förebild.

– Det handlar om att tacka ja till hälsa och att vara tobaksfri. Vi vänder oss till alla och skulle man använda tobak i dag, så kan man utmana sig själv att sluta, säger Marie Tigerryd, folkhälsoutvecklare på Landstinget. 

Vad består utmaningen i?

– Man tackar ja till att vara helt tobaksfri. Det kommer erbjudas föreläsningar och det vara workshops. Det finns också en hemsida man kan kolla på. 

20 procent röker

Av de drygt 500 elever som går på Vimmerby gymnasium röker var femte. Något färre snusar. 

– Generellt har rökningen i länet gått ner, men i Vimmerby har det legat stadigt kring 20 procent och det var en stor anledning till att vi blev pilotkommun. På högstadiet ser vi att det går ner, så vi hoppas att den trenden håller i sig, säger Anja Persson, ungdomspedagog. 

På tisdagen fanns Landstinget på plats på Vimmerby gymnasium och gav eleverna chansen att anta utmaningen. Ett 40-tal hade gjort det strax efter klockan elva. 

– Det känns jättebra, det är en del snusare och rökare som hoppat på och det är jättebra. Även en del lärare har hoppat på och det är bra, för de är viktiga förebilder, säger Marie Tigerryd. 

Grupptryck

Varför börjar man att röka? En stor anledning är förstås grupptrycket. 

– Ofta ligger det sociala trycket bakom, det är bekvämare än att säga nej. Röker dina föräldrar löper du också större risk att själv bli rökare, men röker föräldrarna och ändå säger nej, så ökar chansen att barnen blir rökfria, så det är viktigt att säga nej. 

Landstinget jobbar efter ett mål att Kalmar län ska vara ett tobaksfritt län 2025. Projektet "Tobaksfri utmaning" är tänkt att implementeras i alla länets kommuner. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt