Annons:

HR-chefens budskap till politikerna:

HR-chefen Marie Halldén höll en utbildning i arbetsmiljö. Foto: Arkivbild

HR-chefens budskap till politikerna: "Arbetsmiljöarbetet fungerar inte"

Det systematiska arbetsmiljöarbetet i kommunen fungerar inte. Åtminstone inte fullt ut. Det var HR-chefen Marie Halldéns tydliga besked till politikerna under fullmäktige.

Annons:

I samband med kommunfullmäktiges sammanträde under måndagen höll HR-chefen Marie Halldén i en utbildning för de folkvalda politikerna. Utbildningen handlade om arbetsmiljö, ledaransvar och medarbetarskap. 

Hon berörde bland annat vikten av bra ledarskap för att en organisation ska kunna utvecklas. Hon pratade då om det ledarskapsprogram för chefer som kommunen haft i många år. 

– Vi har haft det här länge och varit rätt ensamma om det, men nu har flera grannkommuner börjat följa efter, sa Marie Halldén till den samlade politiska församlingen. 

Under punkten om arbetsmiljön kom hon förstås in på kommunens höga sjuktal. 

– Det systematiska arbetsmiljöarbetet fungerar inte, sa hon och tog en lång kostpaus:

– Åtminstone inte fullt. Har man över tre procent handlar det om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön och då är det något som inte stämmer eller fungerar. 

Kostar 16 miljoner

Kommunens sjuktal har varit klart högre en tid. Under 2022 uppgick den totala sjukfrånvaron i kommunen till 8,9 procent. Sjukfrånvaron är högre bland kvinnor än män och långtidssjukfrånvaron, alltså mer än 91 dagar, ligger på 2,1 procent. Allra värst är det i socialförvaltningen där det låg på 11,1 procent förra året.

– Innan pandemin hade vi ganska höga sjuktal. Vi ser att det sjunker något, men det här är bara en nulägesbild och analys. Det finns inget värde av statistik månad för månad, utan man måste ha längre perspektiv, säger Halldén.

Kommunens sjuklönekostnader uppgår till cirka 16 miljoner kronor.

– Arbetsmiljöverket säger att man kan ta det gånger fem med tanke på vikarier och så vidare. Då är man över 80 miljoner kronor. När det gäller friskfaktorer kan man inte jobba reaktivt, utan man måste satsa på frågorna för att vända den här puckeln. Det är varje chefs ansvar att göra vad man kan för att få tillbaka sin sjukskrivna medarbetare i tjänst. 

Politikerna fick ställa frågor

Politikerna fick sedan chansen att ställa frågor till HR-chefen. Socialdemokraten Eva Kindstrand Ströberg var först ut. 

– Man får lite ont i magen även om man är medveten om bekymret. Är arbetet som man gör känt bland medarbetarna? 

Marie Halldéns svar:

– Ja, delvis vad gäller friskfaktorerna, men vi behöver förankra det mycket bättre och jobbar med flera delar av det. Vi har ett nytt samverkansavtal på gång och det handlar om dialoger och medarbetarnas påverkan.

Roger Sunesson (SD) undrade hur cheferna, där mycket av ansvaret för arbetsmiljön ligger, utvärderas.

– Vi har gjort en medarbetarundersökning i april månad och köpt in ett pulsmätningssystem som ska undersöka medarbetarenkäten, men som också har verktyg för att varje vecka undersöka arbetsmiljön. Den senaste undersökningen vi gjorde är från 2019, svarade Halldén. 

Något Sunesson tyckte var ett alldeles för långt mellanrum. 

– Det är alldeles för långt emellan, men vi har gjort en upphandling och nu är det pulsmätningssystemet på plats. Nu när det är på plats kan vi göra det två gånger om året, säger Halldén. 

Arbetsgrupp är tillsatt

En arbetsgrupp bestående av politiker, tjänstemän och fackliga företrädare skapades tidigare år. En rapport om utfallet ska presenteras för kommunstyrelsen senast i april 2024.

– Vi har världens förutsättningar att lyckas och vi gör mycket bra där ute. Till att börja med vill vi behålla alla våra medarbetare och vi får försöka lära av dem som har bättre resultat än vad vi har, sa Halldén avslutande.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt