Men det finns många tillfällen då det ändå kan vara en god idé att ta ett lån. Vid bostadsköp är ett bolån i princip nödvändigt, köper man ett fordon är det vanligt att ta lån och har man en nödvändig utgift, men för tillfället saknar pengar på kontot, är lån också ett bra alternativ.
Det viktiga med att låna är att se till så att du kan betala tillbaka pengarna. För du behöver både betala tillbaka själva lånebeloppet samt ränta. Här går vi igenom vad du bör tänka på innan du lånar och några bra tips för att få så bra villkor och låg ränta som möjligt.
1) Jämför lån för att få en låg ränta
Ta aldrig första bästa lån. Det finns väldigt många banker och långivare i Sverige som alla har olika villkor, räntesatser och avgifter. För att få hjälp att jämföra lån är det en bra idé att använda sig av en jämförelsetjänst som Kreditium, de listar alla långivare så att du enkelt kan hitta lån med lägst ränta.
Hos Kreditium finns alla lånetyper med, det går att jämföra både smslån, privatlån och olika låneförmedlare. På så sätt behöver du inte göra tidskrävande ansökningar hos massa olika långivare utan kan välja ett lån som passar dig direkt.
2) Bättra på din kreditvärdighet
Att försöka bättra på sin kreditvärdighet är något du bör göra innan du lånar - och är egentligen någonting du alltid bör ha i bakhuvudet.
Kreditvärdighet är ett mått på vilken risk långivaren tar när de lånar ut pengar till dig. En låg kreditvärdighet innebär att långivaren tar en större risk när de lånar ut pengar till dig, du kommer därför få en högre ränta. En hög kreditvärdighet innebär tvärtemot att långivaren tar en låg risk och det blir därmed billigare för dig att få låna.
Det finns både saker som är svåra att påverka när det gäller kreditvärdighet, men det finns även några knep som hyfsat enkelt kan bättra på kreditvärdigheten. Att skaffa ett välbetalt jobb, betala av alla sina skulder är så klart inget man kan göra i en handvändning.
Några tips på åtgärder du däremot hyfsat snabbt kan göra för bättra på din kreditvärdighet är att:
- Avsluta kreditkort du inte använder. Kreditutrymmet på kortet räknas som en skuld oavsett om du använder den eller inte. Har du flera kreditkort, och du vill kunna köpa på kredit, bör du avsluta alla kort utom ett.
- Har du flera små skulder bör du slå ihop dessa till ett stort lån. Då blir dina avgifter både lägre och det ser bättre ut vid ett registerutdrag.
- Undvik onödiga UC-förfrågningar genom att t.ex. inte låna hos kreditgivare som använder sig av UC vid sin kreditkoll och undvik att betala med faktura när du gör små köp online.
- Betala alltid dina fakturor och räkningar i tid. Då undviker du både onödiga förseningsavgifter och riskerar inte att få någon betalningsanmärkning.
3) Svårt att få lån - detta kan du göra
Har du svårt att få lån beror det sannolikt på att du har en låg kreditvärdighet, du kanske har många skulder och/eller en låg inkomst. Detta är så klart problematiskt men behöver inte betyda att det är omöjligt att låna, däremot blir dina alternativ färre.
Om du har en låg kreditvärdighet så behöver du välja en långivare som accepterar fler, det är ofta så kallade smslån och snabblån som har en högre beviljandegrad. Deras krav är lägre och de accepterar lån även om man har en låg inkomst, betalningsanmärkningar m.m. Tänk dock på att räntan är mycket högre vid denna typen av lån.
Blir du nekad kan du även lägga till en medsökande till lånet. Den personen blir då betalningsskyldig om du inte har möjlighet att lösa din skuld. Med en medsökande känner sig banken mycket tryggare med att låna ut pengar och du har bättre chanser att få låna, och göra det till hyfsat låg ränta.
4) Välj privatlån om du ska låna större belopp
Om du behöver låna mer än 50 000 kr finns inte möjligheten att ta ett snabblån utan nu behöver du istället ta ett privatlån. Vid privatlån, eller blancolån som låneformen också kallas, ställs högre krav vad gäller kreditvärdighet men man får samtidigt generellt låna till lägre ränta.
Vid privatlån kan man också välja en mycket längre löptid, det kan vara möjligt att ha en återbetalningstid på uppemot 18 år. Lånet kan du använda till precis vad du vill, långivaren ställer inga krav på säkerhet eller pantsättning. Du kan t.ex. välja att köpa bil, renovera eller köpa en semesterresa, det är helt upp till dig.
Det är bäst att ansöka om privatlån via en låneförmedlare, på så sätt når man ut med sin låneansökan till väldigt många både små och stora banker, som återkommer med sitt bästa erbjudande om lån till dig. Du kan sen välja att acceptera det lånet med lägst ränta.
5) Låna med eller utan UC?
Du har säkert stött på begreppet “lån utan UC”. Med detta menas att långivaren inte gör sin kreditupplysning via Upplysningscentralen (UC) utan istället använder sig av andra kreditupplysningsföretag som Creditsafe eller Bisnode.
Fördelen med att inte använda sig av UC är att själva kreditupplysningen då inte syns i registerutdraget hos UC. Har man många förfrågningar där kan det påverka ens kreditvärdighet negativt. Väldigt många storbanker, hyresgästföreningar, abonnemangstjänster och liknande använder sig just av UC när de gör kreditupplysningar och har det gjorts många förfrågningar på dig kan det uppfattas negativt.
Det är även oftast lättare att få ett lån utan UC då kraven brukar vara lägre, dock är istället räntan högre. Välj lån utan UC om du är angelägen om att inte belasta ditt UC-register eller om du har svårt att få vanliga lån.