Annons:

Äldre luras av falska hantverkare – polisen uppmanar till försiktighet

Polisen i länet varnar för bedragare som utger sig för att vara hantverkare. Foto: MostPhotos

Äldre luras av falska hantverkare – polisen uppmanar till försiktighet

Polisen i länet har idag gått ut med en varning för bedrägerier där i synnerhet äldre personer blir lurade av bedragare som tar sig in i hemmet genom att utge sig för att vara hantverkare eller liknande. 

Annons:

Enligt polisen har det de senaste veckorna skett flera bedrägerier med liknande tillvägagångssätt och polisen varnar för att bedragarna kan vara mycket övertygande. Ibland ringer bedragarna i förväg och säger sig vilja boka en tid för kontroll av till exempel vattenledningar eller ventilation, i andra fall ringer de direkt på dörren och vill komma in. Ofta försöker en person uppehålla den boende medan andra personer smyger in och stjäl värdesaker och kontokort.  Ibland förekommer det att bedragarna försöker få betalt direkt för arbetet de påstår sig göra, och lurar på så sätt till sig kontokort eller inloggningsuppgifter. 

 Släpp aldrig in okända i bostaden – kontrollera uppgifter

För att undvika att bli lurad uppmanar polisen allmänheten att aldrig släppa in okända i bostaden. Om någon ringer för att boka tid för kontroll eller liknande ska alltid den boende själv ta reda på telefonnummer till företaget som ska utföra arbetet eller fastighetsägaren och sedan ringa och kontrollera att det stämmer att arbete ska utföras. Polisen uppmanar även personer som känner sig osäkra att ta hjälp av anhöriga eller någon de litar på. 

 Lämna inte ut betalkort eller inloggningsuppgifter

Om okända personer tagit sig in i bostaden ska aldrig värdesaker, betalkort eller inloggningsuppgifter lämnas ut. Betala heller aldrig direkt till personerna, utan be istället om en faktura, uppmanar polisen.

 Den som blir utsatt för ett bedrägeri ska alltid anmäla det till polisen. Ring 112 om det är ett pågående bedrägeri, och 114 14 om du blivit utsatt för bedrägeri eller bedrägeriförsök. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt