Annons:

Stor risk för brist på grädde och smör i vår

Jordgubbar med glass och grädde kan bli svårare att göra från och med i vår. Foto: Arla

Stor risk för brist på grädde och smör i vår

Det finns inte tillräckligt med svensk mjölk för att möta den ökade efterfrågan på feta produkter. Det menar Arla – som spår en brist på smör och grädde samt högre priser framöver.

Annons:

Arla varnar för att de inte kommer kunna leverera tillräckligt med smör och grädde till butikerna. Bristen kommer att slå till redan i påsk.  

– För första gången på hundra år har vi nu för lite mjölk för att kunna få fram tillräckligt med grädde. Till påsk kommer vi inte att kunna leverera de feta svenska mejerivaror som vi har gjort tidigare, säger Patrik Hansson, vd på Arla, till DN.

Kommer att bli värre

Problemet lär inte vara lättöverkomligt. 

– Om inget händer kommer den bara att bli värre. Vi ser en brist på svensk grädde under överskådlig framtid, säger Patrik Hansson.

Konsumtionen av grädde ökade med cirka 20 procent per person mellan 2005 till 2014. Smatidigt minskade mjölkproduktionen med cirka 10 procent. 

Priset har ökat

Priset har gått upp rejält under den senaste tiden. 

– Priset på grädde har gått upp 25–30 procent. För konsumenterna kommer vår glass att bli i genomsnitt 12 procent dyrare, säger Stefan Carlsson, marknadschef få Siaglass till DN. 

Arlas vd vill se politiska beslut för en större livsmedelsproduktion i Sverige. 

– Vi vet att efterfrågan på ekologiskt ökar både i Sverige och i omvärlden, det borde finnas en potential där. Hade vi haft en mer visionär politik skulle vi producera mer och exportera något som vi borde ha bättre förutsättningar än andra länder, säger Patrik Hansson.


Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt