Annons:

  • Energiministern var inte välkommen till Guldkringlan: ”Bättre han sätter fart”

    Energiministern Khashayar Farmanbar ville besöka Bageri Guldkringlan i Vimmerby, men fick nobben av företaget. Foto: Simon Henriksson

  • Energiministern var inte välkommen till Guldkringlan: ”Bättre han sätter fart”

    Joakim Hesselgård är vd för Guldkringlan.

Energiministern var inte välkommen till Guldkringlan: ”Bättre han sätter fart”

I tisdags besökte energi- och digitaliseringsministern Khashayar Farmanbar (S) stora delar av Kalmar län. Men i Vimmerby fick han nobben från Bageri Guldkringlan, som inte ville ha besök av honom.
– Det är bättre de gör insatser så att företagen överlever, säger vd:n Joakim Hesselgård.

Annons:

Ett späckat schema var det för energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) när han gjorde en rundtur i Kalmar län på tisdagen. Bland annat var han på Södra Cell i Mönsterås, träffade både HS Powdercoating och Järnforsens Plåtslageri i Målilla, gjorde ett besök på Åbro Bryggeri i Vimmerby och såg speedwaymatchen mellan Dackarna och Piraterna.

Men energiministern ville också till Guldkringlan i Vimmerby. Det var ett verksamhetsbesök som aldrig blev av, eftersom Guldkringlan valde att nobba honom.

– Vi fick förfrågan om att ta emot energiministern, men tog beslut i vår styrelse om att säga nej. Istället för att han ska stå i tidningarna och berätta att allt är guld och gröna skogar är det bättre att göra något. Det är bättre att han sätter fart och gör något innan företagen går omkull, säger Guldkringlans vd Joakim Hesselgård.

Bageriet var också rädda för att deras syn inte skulle komma fram.

– Vi var rädda för att inte komma till tals och då valde vi att tacka nej. Vi var inte intresserade och ville inte genom den publiceringen i tidningarna för att samla pluspoäng inför ett val. Guldkringlan är helt neutrala mot alla partier, men vi tycker att den energipolitiken som bedrivits inte gagnar oss. 

"Enhälligt styrelsebeslut"

Det var på lördagen som bageriet fick förfrågan om att ta emot energiministern. 

– Svaret vi fick var mer eller mindre att vi hör vad ni säger. De accepterade det. Som företag har inte Guldkringlan någon politisk inriktning och det här är ingen politisk agenda från oss. Men vi tycker inte att man ska samla pluspoäng på oss som företag. Hade besöket handlat om att se hur vårt företag är, så hade han varit mer än välkommen. Vill man stå och predika energipolitik som vi tycker är skadlig för oss, så är vi inte intresserade. 

Guldkringlans elkostnad har stigit från 25 000 till 100 000 kronor i månaden. 

– Då tycker vi att det är bättre att göra något åt det, än att stå och predika hos oss. 

Jag hör vad du säger, men vissa kanske invänder mot att Percy Hesselgård är aktiv moderat?

– Det var inte Percys beslut, utan ett enhälligt styrelsebeslut. Vi hade ett möte om det här och vred och vände på det. Till slut tackade vi nej och det har ingenting med att Percy är aktiv i Moderaterna att göra. Jag är inte aktiv i politiken och jag som vd har sista ordet.

Förnekar twitterinlägg om lunch

Guldkringlans situation har förstås påverkats mycket av energipriserna. 

– Det är bara för gemene man att räkna själv. Det är många frallor som ska fram för att täcka det. Dessutom stiger ju allting. Vi har en total råvaruökning på 50 procent. Ta bara smöret som gått från 25 kronor kilot till 95 kronor kilot. Ett bageri gör ju av med väldigt mycket smör. Så jag tycker att det är bättre att göra insater så att vi företag överlever.

Robert Rapakko, som är valombudsman för Socialdemokraterna i länet, var den som ansvarade för att sätta energi- och digitaliseringsministerns schema i länet.

– Jag har bokat besöken och det stämmer att vi fick nej från ett bageri. Då hade vi några krokar ute och Åbro Bryggeri nappade först. 

Att energi- och digitaliseringsministern skulle fått nobben från en lunch i Vimmerby, som Moderaternas närings- och energipolitiske talesperson Carl-Oskar Bohlin antyder i ett Twitterinlägg, stämmer dock inte, hävdar Robert Rapakko.

– Lunchen hade vi på Södra Cell och där var budskapet att det behövs långsiktiga spelregler från politiken för företagen. 

Så du förnekar det bestämt?

– Det gör jag. Vi hade också ett bra besök på Åbro Bryggeri, där vi träffade både Henrik Dunge och Johannes Gutman, som berättade om företagets satsning på energiomställning via solceller.

Vi söker kommentarer från energi- och digitaliseringsministern Khashayar Farmanbar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt