Annons:

Dags för den stora marknadshelgen – ”Förhoppningsvis lyfter vi taket”

I helgen är det dags för Virserums marknad. Ett evenemang där både fredagen och lördagen brukar locka omkring 10 000 besökare. Foto: Jakob Karlsson

Dags för den stora marknadshelgen – ”Förhoppningsvis lyfter vi taket”

Virserums marknad äger traditionellt rum den första helgen i augusti. Det har därmed blivit dags för årets upplaga och i år är alla marknadsplatser uppbokade. 

Annons:

Förberedelserna inför Virserums folkfest har pågått länge, men nu börjar det dra ihop sig. Under den 4 och 5 augusti finns det ett fullspäckat schema. 

– Det känns jättebra, det är så kul, säger Jan ”Janne” Sjösten, som är ansvarig för knallarna tillsammans med sin hustru Inger Sjösten.

Helgen inleds klockan 13 på fredagen med marknadsfesten. Tivolit är öppet hela tiden och under kvällen är det diskjockey, som Micke Strömbom ansvarar för, samt servering. 

Marknaden börjar igen på lördagen klockan 8 och säljarna är kvar till minst klockan 16, men även på lördagen är festområdet öppet. 

Under lördagseftermiddagen blir det barndisco med fiskdamm. Ica har även en kundkväll, där man kan äta och få underhållning. Efter det spelar Peter Backstad olika covers och sjungvänliga låtar. 

– Så förhoppningsvis lyfter vi tältets tak, säger Janne Sjösten och skrattar lite. 

Drar tusentals besökare 

Marknaden brukar alltid dra en stor besökssiffra. 

– Vi brukar säga att vi har 10 000 på fredagen, och lika många på lördagen.  

Förra året var det lite regn på fredagen och då kom det 8 000 besökare. Lördagen hade 13 000 besökare. 

– Ett bra marknadsväder är 20 grader och molnigt, tycker vi.

Stort intresse med knallar

Intresset med knallar har varit över förväntan. Det finns 170 platser, som snabbt blivit uppbokade. Nu försöker arrangörerna att lösa fler platser. 

– Det ser mycket bra ut. Jag skulle vilja påstå att vi inte har en enda plats kvar på marknaden, men fyra har nyligen ringt och vill ha plats så vi håller på att kolla om vi kan trolla fram några platser till, säger Janne Sjösten.  

De knallar som har varit tidigare år får frågan om att komma tillbaka, men det letas även efter nya säljare. 

– I år har vi en del hantverk, det har vi tidigare haft lite dåligt med. Vi har snidade träfigurer, virkade kläder och en säljare som gör färgglada blommor i keramik. 

– Så det är ganska blandat, men det är lite traditionellt också. Med leksaker, godis och ballonger och mycket matvagnar.  

Kärngrupp som arbetar med marknaden

Det är ett tjugotal personer som arbetar med marknaden. Det har inte varit problem med att hitta folk som vill ställa upp. 

– Vi är en marknadsgrupp på 6–7 personer som har lite olika arbetsuppgifter, så vi har ingen marknadsgeneral. Vi känner att det är så många som gör ett jättebra jobb och jag tycker inte någon behöver sticka ut, utan vi är ett team som gör det här tillsammans, menar Janne Sjösten.  

Vad betyder Virserums marknad för orten?

– Det är en väldigt viktig händelse. Det är en som brukar säga att det är ”Virserums nationaldag”, berättar Janne Sjösten. 

Annons:

Sara Åstrand

saraaastrand@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt