Annons:

Så ser mäklarna på prisutvecklingen på bostadsmarknaden

Foto: Pixabay

Så ser mäklarna på prisutvecklingen på bostadsmarknaden

Svensk mäklarstatistik har presenterat prisutvecklingen för villor i Hultsfreds och Vimmerby kommun.
– Det är för stunden en bra marknad och efterfrågan finns. Jag tycker att nivån är sund för att hålla balansen på tillgångar och efterfrågan, säger Björn Stridh, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar i Hultsfred.

Annons:

Svensk mäklarstatistik släppte i mitten av januari sina boprisundersökningar och prisutvecklingen för sålda villor i Hultsfred har minskat med 4,4 procent de senaste tre månaderna och ökat med 16,9 procent det senaste året. Kvadratmeterpriset för det senaste året ligger på 5 960 kronor och antalet sålda villor var 166 stycken. 

I Vimmerby kommun har priset på villor ökat med 5,4 procent under det senaste året. Under den tidsperioden såldes 86 objekt och kvadratmeterpriset för en villa är 10 228 kronor. 

"Stämmer bra överens med min känsla"

DV/DH har pratat med Susanne Gustafsson, fastighetsmäklare i Vimmerby, och Björn Stridh, fastighetsmäklare i Hultsfred, om prisutvecklingen och hur de ser på framtiden. 

– Prisutvecklingen i Hultsfred tuffar på och kurvan stämmer bra överens med min känsla. Visst är prisbilden lägre men den ökar. Det har blivit rätt stabil och kommit upp på en nivå där jag vill hänvisa det till att utbudet har minskat och efterfrågan finns som tidigare. Efterfrågan är större än utbudet och då drar det upp priserna, säger Björn Stridh och lägger till:

– Priserna började sommaren 2017 med en topp innan de gick ner igen. Det har stabiliserat sig på en högre nivå under 2018. 

Vad förväntar du dig av 2019?

– I spåkulan så tror jag att det kommer hålla sig stabilt kring de nivåerna som vi är på nu. Jag tror inte att ökningen kommer fortsätta markant. Min tro och förhoppning är att vi är på rätt nivå. 

Många hus till salu i Virserum

Enligt Stridh finns det hus på alla orter i Hultsfreds kommun. 

– Det som sticker ut och där det finns ett större utbud av villor än på övriga orter är Virserum. Jag tror att det är 18 hus till salu där så Virserum står för nästan 20 procent av villorna som är till salu.

Var är det svårast att få tag i bostad?

– I Hultsfred men även bostäder i Målilla är också eftertraktat. 

"Börjar stabilisera sig"

Susanne Gustafsson anser att prisutvecklingen i Vimmerby har jämnat ut sig över 2018. 

– Det är fortfarande som så att bra hus, som är väl underhållna och i bra skick, ligger på en särskild nivå men i övrigt har priserna planat ut och ökar inte lika mycket längre, säger Susanne Gustafsson och fortsätter:

– Det dippar och toppar med jämna mellanrum men det har varit en uppgående trend under en ganska lång tid. Nu börjar man väl nå en nivå där det börjar stabilisera sig.

Känner du någon oro inför året?

– Nej, det skulle väl vara om räntan sticker iväg men jag tror inte att den sticker iväg så mycket att det påverkar marknaden här i Vimmerby. 

Enligt Björn Stridh finns det skillnader mellan Vimmerby och Hultsfred på bostadsmarknaden. 

– Det är högre priser i Vimmerby och Vimmerby är attraktivare rent lägesmässigt. Folk uppfattar att det händer mer och finns fler aktiviteter i Vimmerby. Det händer saker även här i Hultsfred men ALV-glorian finns i Vimmerby och man har fler arbetstillfällen och större industrier. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt