Annons:

LÄNET: Höns plågas till döds hos äggproducent – se filmen här

Foto: Djurrättsalliansen

LÄNET: Höns plågas till döds hos äggproducent – se filmen här

Höns plågas till döds hos Sveriges största äggproducent, CA Cedergren i Mönsterås. Det avslöjade Djurrättsalliansen och SVT på torsdagen.

Annons:

En höna kläms till döds i en dörr och flera slås ihjäl med påkar. Det är vad som syns på den smygtagna videon som djurrättsorganisationen Djurrättsalliansen tagit utanför ett stall med värphöns som tillhör Sveriges allra största äggproducent, CA Cedergren i Mönsterås, som producerar 15 procent av Sveriges ägg.

Djurrättsorganisationen filmade händelsen i slutet av juni.

– Hönornas skrik var det värsta jag hört, ren och skär dödsångest. Hönorna levde fortfarande när de kastades i en container och vi såg hur de försökte ta sig ur den men inte orkade efter alla slag. Det var chockerande att se hur någon kan utsätta andra individer för sådan enorm grymhet, säger Hanna Gisslén, ett av vittnena till händelsen, i ett pressmeddelande. 

"För jävligt"

CA Cedergren säljer ägg från frigående hönor och är Sveriges största äggproducent. Företaget har tillstånd att hålla nästan två miljoner hönor och skickar varje dag ut 1,2 miljoner ägg till bland annat ICA och Coop. 

Hönorna på filmen ska, enligt Djurrättsalliansen, ha varit kvar när djurtransporterna tagit med sig de resterande till slakt. 

– Det är för jävligt, det är inte godtagbart och det får inte ske, säger Maria Cedergren, som sitter i ledningsgruppen för företaget till SVT.

Företaget uppger att de som syns på videon ska vara ett externt städbolag. Länsstyrelsen har inlett ett tillsynsärende mot gården. 

HÄR kan ni se filmen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt