Annons:

Magnus från Vimmerby förverkligar sin dröm – startar egen bilfirma

Om två veckor har Magnus Werling från Vimmerby invigning av sin nya bilfirma. Foto: Privat

Magnus från Vimmerby förverkligar sin dröm – startar egen bilfirma

Magnus Werling är ett känt ansikte i bilhandlarstaden Vimmerby. Nu säger han upp sig från sin tjänst som försäljningschef på Landrins Bil för att kasta sig ut och starta eget.
– Jag kände att det var dags att göra något annat, och nu var tillfället det rätta, berättar han.

Annons:

För en vecka sedan registrerade Vimmerbybon Magnus Werling bolaget Werlings Bil AB. Han har haft drömmen om att starta eget en längre tid, och nu dök de rätta möjligheterna upp.

Den 27-29 maj kommer Magnus att ha invigningshelg i sina nya lokaler i Oskarshamn, där bilfirman kommer vara belägen.

– Inledningsvis och över sommaren kommer jag erbjuda begagnade bilar, men därefter även minst ett nybilsmärke – förmodligen ett par till. Om allt vill sig väl kommer även en verkstad stå klar till hösten. Ambitionen på sikt är att bygga upp en filial i Vimmerby, berättar Magnus Werling.

Förfrågan från generalagenten

Anledningen till att Magnus väljer att starta sin verksamhet i just Oskarshamn handlar om en överenskommelse med den danska generalagenten till det nybilsmärke som han kommer att representera från och med efter sommaren, elbilen Aiways.

– Aiways finns i dag i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Nu ville man etablera i Kalmar, Linköping eller Jönköping. Kalmar var deras strategiska punkt på östkusten och de hörde av sig till mig och frågade om jag ville vara med på tåget. Vi fanns i varandras kontaktnät sedan tidigare och enades till slut om Oskarshamn, som ligger bra till – därifrån når vi kunder både från Kalmarregionen och mer norrut i länet. Sedan blir det lite lättare för mig med pendlingen från Vimmerby, säger Magnus.

– Det här blir ju så klart en stor förändring på det personliga planet och ett riktigt äventyr. Men det är bara möjligt tack vare att familjen backar beslutet till hundra procent. Som det är nu har vi inga som helst planer på att flytta från Vimmerby.

Vad var det som fick dig att ta steget?

– Jag har funderat på att starta eget en tid, och nu var tillfället det rätta. Jag har lärt känna mycket folk under mina år i branschen, och kanske också gjort något avtryck eftersom de hörde av sig till mig. Jätteroligt så klart och hedrande när någon tror på en.

Hur är ditt förhållande till elbilar?

– Jo, jag har sålt mycket elbil sedan tidigare. Både Citroen och Peugeot, men även Mercedes, har starka program där. Det är ju dessutom framtiden. Aiways har imponerat mycket på mig.

Invigning om drygt två veckor, vad händer där?

– Förhoppningsvis kommer jag då kunna erbjuda ett stort urval av begagnade bilar. Sedan kommer vi att ha en del events, bland annat finns Dackarna på plats med sin startgrind där man får testa reaktionerna. Men fram tills dess väntar två veckor av jobb dygnet runt, säger Magnus Werling och skrattar.

Fakta

Om Aiways

Aiways grundades 2017 och har snabbt etablerat sig i Europa, bland annat med europeiskt huvudkontor i München och ett stort reservdelslager för hela den europeiska marknaden nära Schipol-flygplatsen i Amsterdam.

Aiways U5 lanserades nyligen, och nu är även modellen U6 på gång.

Företagets utvecklings- och designcenter ligger i Shanghai. Bilarna byggs sedan på en nybyggd fabrik i staden Shangrao i Kina. Här arbetar ca 1 200 anställda.

Fabriken har en årlig kapacitet på 150 000 bilar med möjlighet att utöka till 300 000 bilar per år.

Aiways har också en batterifabrik i Changshu, som tillverkar de färdiga batterierna till U5-modellen med battericeller från CATL, som även levererar battericeller till andra europeiska, amerikanska och kinesiska producenter.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt