Annons:

Massiv kritik från politiker i länet efter dagens regeringsbesked

Gudrun Brungeård (KD) är starkt kritisk till torsdagens regeringsbeslut om utökat kärnavfallslager i Oskarshamn. På onsdagen besökte riksdagsledamoten från Vimmerby, tillsammans med partikollegorna Per Tingström, kommunfullmäktigeledamot, Anders Andersson, regionråd, och Jimmy Loord, distriktsordförande, SKB i Oskarshamn. Foto: Privat

Massiv kritik från politiker i länet efter dagens regeringsbesked

Massiv kritik, från höger till vänster, riktas nu mot regeringen efter dagens besked om utökat kärnavfallslager i Oskarshamn. En av dem är riksdagsledamoten Gudrun Brunegård (KD) från Vimmerby. En annan är riksdagsledamoten Laila Naraghi (S) som kritiserar sin egen regering och är beredd att stödja en misstroendeomröstning mot miljöminister Per Bolund (MP).

Annons:

På torsdagen fattande regeringen beslut om att ge klartecken för mellanlagret i Oskarshamn (Clab) att ta emot mer utbränt kärnbränsle och radioaktivt avfall. Beslutet om slutförvar i Östhammar dröjer dock, vilket nu möts med massiv kritik från flera politiska håll. Inte minst i Kalmar län.

Brunegård skarpt kritisk

Riksdagsledamoten Gudrun Brunegård (KD) från Vimmerby är en av dem som känner stor besvikelse i dag.

– I stället för att ta ansvar och få på plats en långsiktigt hållbar lösning tar regeringen enbart beslut om att utöka mellanlagret i Oskarshamn. Det är ett kortsiktigt agerande som Oskarshamns kommun mycket tydligt har tagit avstånd ifrån. Det här var den sämsta tänkbara lösningen. Regeringen kör över Oskarshamn och Östhammar och bryter loss mellanlagret från den helhetslösning med slutförvar som fanns i den väl förberedda ansökan och som gått igenom miljöprövning. Man specificerar inte heller vad mer som behöver utredas.

– Oskarshamn är inte avsett som slutförvar men blir nu sittandes med Svartepetter. I femtio år har de berörda kommunerna och staten arbetat kring kärnkraftsfrågorna i samförstånd. Hur ska kommuner kunna lita på staten framöver efter det här, frågar hon sig.

Varför är dagens besked från regeringen så allvarligt, anser du?

– I och med att det inte blev något samlat beslut om mellanlager och slutförvar, och eftersom mellanlagret i Oskarshamn beräknas vara fullt inom kort, kommer kärnkraften tvingas inleda en förtida avveckling. Det kommer påverka hela samhället på ett dramatiskt sätt, framför allt genom en storskalig elbrist i ett läge när elbehovet ökar kraftigt.

Begränsad mellanlagring

Brunegård menar att avfallet måste kunna tas om hand på lång sikt om kärnkraften ska kunna fortsätta att leverera.

– Den mellanlagring som sker i vårt län är begränsad och nu när slutförvarsfrågan inte blev löst vid samma tillfälle kommer kärnreaktorer att få stängas, och det med start redan i maj 2024, säger hon.

Hur ser din lösning på problemet ut?

– Det finns en lösning – men regeringen blockerar den. Det planerade slutförvaret i Östhammar har godkänts i alla miljögranskningar. Frågan är färdig för beslut. Men Miljöpartiet med miljöminister Per Bolund i spetsen förhalar avgörandet.

– Oskarshamns kommun har ända sedan början på 1970-talet, då mellanlagret Clab byggdes, sagt att det ska vara just mellanlager och får inte förvandlas till slutförvar. Detta måste staten givetvis respektera. Men med Miljöpartiet i rodret i denna fråga försöker nu staten dra sig ur denna överenskommelse, säger Gudrun Brunegård.

M kräver förklaring till länsborna

Även Moderaterna i Kalmar län är starkt kritiska till dagens regeringsbeslut. I ett pressmeddelande skriver Pär-Gustav Johansson, vice ordförande i Regionala utvecklingsnämnden och oppositionsråd, bland annat följande:

”Regeringen gav idag klartecken för utökat mellanförvar av kärnavfall i Oskarshamn. Till följd av det isolerade beslutet står landet och Kalmar län alltjämt inför en förödande energikris inom bara några år, då kärnkraften kommer att behöva snabbavvecklas på grund av fulla kärnavfallslager.
Oskarshamns kommun har redan sagt nej till dagens beslut, med stöd av Region Kalmar län, om regeringen inte samtidigt fattade ett positivt beslut för slutförvaret i Östhammar. Regeringen hålls, i denna och andra frågor av avgörande betydelse för Kalmar läns utveckling, gisslan av Miljöpartiet som av ideologiska skäl vill stänga all kärnkraft och blundar för att befintligt kärnavfall måste hanteras oavsett. Regeringen måste nu förklara för invånarna i Kalmar län hur landet ska ställas om till en mer klimatvänlig elproduktion och hur elektrifiering av bilar, bussar och lastbilar ska ske  – utan el.”

S-politiker: "Historiskt beslut" 

Och det är inte bara borgerligheten som är kritiska till regeringens hantering av slutförvarsfrågan. I en debattartikel i Dagens Nyheter häromdagen anklagade de lokala S-politikerna Laila Naraghi (riksdagsledamot) och Andreas Erlandsson (kommunalråd i Oskarshamn) miljöminister Per Bolund för att konsekvent ha ignorerat Oskarshamns kommun.

I artikeln skrev de bland annat att Clab kommer vara fullt 2023 om inget görs, samt att Oskarshamn inte villkorslöst ställer upp på att enbart öka kapaciteten i Clab eftersom det inte är ett slutförvar.

Man skrev också ”Om regeringen med MP nu tänker köra över Oskarshamns kommun och göra mellanlagret för kärnavfall i Oskarshamn till ett långsiktigt förvar – i praktiken ett slags slutförvar – så är det första gången i svensk historia som en regering kör över ett lokalsamhälle ifråga om en kärnteknisk anläggning.”
Till P4 Kalmar säger en upprörd Andreas Erlandsson i dag:

–  Det är ett historiskt beslut när en regering väljer att köra över en kommun på det här viset.

Riksdagsledamoten kritisk till egna regeringen 

Till Dagens Nyheter säger Laila Naraghi att hon kan tänka sig att stödja en eventuell misstroendeförklaring mot Per Bolund.

– Jag har inget förtroende för Per Bolunds sätt att hantera den här frågan, så det känner jag spontant att jag skulle kunna överväga. Han har inte visat oss och våran kommun någon respekt. Staten har alltid lyssnat på lokalsamhällen i frågor som handlar om kärnavfall. Nu gör regeringen tvärtom och går rakt emot vår vilja, säger hon till DN.

Gudrun Brunegård är inne på samma spår.

– Jag är helt enig med Laila Naraghi och beredd att stödja en misstroendeomröstning mot Per Bolund. Jag har inget förtroende för hans sätt att hantera frågan, säger hon.

Tidigare i dag berättade vi också om att Anders Åkesson, centerpartistisk riksdagsledamot från Kalmar län, förbereder en KU-anmälan mot Per Bolund.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt