Annons:

HET DEBATT OM KAMEROR – SÅ BLEV BESLUTET

Det blir inga övervakningskameror i Vimmerby. Anneli Jakobssons motion avslogs mer än två år senare. Genrebild. Foto: MostPhotos

HET DEBATT OM KAMEROR – SÅ BLEV BESLUTET

Det var som väntat vitt skilda meningar i debatten om att sätta upp övervakningskameror i Vimmerby. Majoriteten såg inget behov medan oppositionen ansåg att kameror visst skulle spela en roll – både brottsförebyggande och brottsutredande.

Annons:

Frågan om övervakningskameror tycks vara en långvarig historia i Vimmerbys politiska liv. Mitt i debatten lyfte Peter Fjällgård (V) fram att den dåvarande majoriteten 2018 biföll en motion om just kameraövervakning. Motionen och den utredning som sedan skulle följa verkar sedan ha självdött på stadshuset – ingen kunde ge svar på varför.

Nu har en ny motion författats och den fick återremiss i våras. Efter ytterligare utredning gick den upp till fullmäktige för beslut idag igen och denna gång blev det avslag. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet.

Debatten var stundtals relativt het, åtminstone ett fullmäktigt som detta; dominerat av information till idel lyssnande ledamöter.

–  Nu har vi en fördjupad utredning som hänvisar till forskning. Problemet är att den inte visar vad högern vill att den ska visa. Vi kan inte peka ut områden där kameror kan öka tryggheten. Alternativet är då att sätta upp kameror över hela Vimmerby för att fånga de brott som möjligen inträffar. Detta ska ställas mot integritetsproblem och kostnaden för det. Den brottslighet som finns är inte koncentrerad till vissa områden, det är spridda skurar och oförutsägbart, sa Lars Johansson (V).

"Som man ropar får man svar"

Niklas Gustafsson (M) lyfte fram återvinningscentraler som ett möjligt mål.

– Det är ett specifikt ställe där vi har ständig återkommande brottslighet varje vecka. Hör med våra renhållningsarbetare som tar hand om den miljöfarliga skiten som folk dumpar varje vecka. Där skulle kamerorna kunna göra nytta.

Lars Johansson (V) ansåg inte att kameror var motiverat vid stationerna.

– Det kan vi väl utreda när kommunen tar över ansvaret framöver. Det är lite anmärkningsvärt att Moderaterna lyfter fram det här. Det är ett allvarligt problem såklart, men det skadar inte tryggheten för Vimmerbyborna.

Ola Gustafsson ansåg att det krävdes ytterligare utredning när det gällde lokalisering av de eventuella kamerorna. Han hänvisade till kommande regelverk och menade att kommunen skulle vara förberedd.  

Roger Sunesson (SD) tycker också det finns behov av kameror:

– Man brukar säga såhär: som man ropar får man svar. Det finns utredningar som bevisar att kameror har verkan. Många verkar missa att det handlar om att förebygga brott. Jag tror absolut att det är vettigt att nyttja kameror. Det handlar bland annat om skolor och platser där det är mycket skadegörelse.

Lars Johansson svarade samma sak igen:

– Det finns inte några specifika ställen där kameror skulle öka tryggheten, då handlar det i så fall om att sätta upp kameror över hela stan. Vi skulle få väldigt svårt att motivera det. Ni kan tröska runt det här hur mycket som helst, finns det inget juridiskt skäl för behovet kommer vi inte få tillåtelse.

"Kan vara kontraproduktiv"

Efter debatten avslogs motionen. M, KD och SD valde att reservera sig mot det beslutet.

Motionen skrevs i januari 2021 av Anneli Jakobsson, dåvarande sverigedemokrat. Motionens förslag är att utreda på vilka platser i Vimmerby kommun som övervakningskameror skulle öka säkerheten och tryggheten.

”Bedömningen är att Vimmerbys utsatthet för brott inte är av den omfattning som motiverar ett tillstånd för kamerabevakning (jämför Uppsala kommuns ansökan enligt ovan). Bedömningen ger inte heller att brottsligheten i Vimmerby är av den art, dvs typ av brott, tidpunkt och platser som medger att kamerabevakning har effekt och det behövs även ta i beaktande att den t.o.m. kan vara kontraproduktiv, dvs öka otryggheten”, står det bland annat i den fördjupade utredningen som Anders Degerman på kultur- och fritidsförvaltningen, tagit fram.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt