Annons:

Kommunen ska ha regelbundna träffar med lanthandlarna framåt

Kommunen ska ha regelbundna träffar med lanthandlarna. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Kommunen ska ha regelbundna träffar med lanthandlarna framåt

15 år har gått sedan kommunfullmäktige tog beslut om en ny varuförsörjnings- och serviceplan för Vimmerby kommun. Nu har den uppdaterats.
– Det som är nytt är att vi ska ha årliga, regelbundna träffar med lanthandlarna, säger Lars Johansson (V).

Annons:

Kommunens tidigare varuförsörjnings- och serviceplan är från 2008. Nu har den uppdaterats och reviderats. Det huvudsakliga syftet med planen är att tydliggöra hur kommunen avser att stödja dagligvaruförsörjningen och förekomsten av service i tätorterna utanför Vimmerby. 

Nu har en ny plan antagits av kommunstyrelsen som gäller mellan 1 januari 2024 och 31 december 2027. 

– Att ha en sådan här plan är lagstadgat och egentligen handlar det om att beskriva hur läget ser ut med butiker och service på våra tätorter, säger Jacob Käll (C).

Det som är nytt i den här planen är att kommunen har skrivit in att man ska ha regelbundna träffar med lanthandlarna. 

– Det handlar om att ha regelbundna träffar årligen. Annars är dokumentet helt omarbetat och det har blivit betydligt bättre. Innehållsmässigt är det inte jättestora skillnader, men det finns utrymme för konsultativt stöd och det har man lyft upp lite mer, säger Lars Johansson (V). 

Utökat bidrag

Det kan handla om att hjälp vid ansökningar för stöd till exempelvis regionen. 

– Vi vill vitalisera arbetet med landsbygdsrådet ytterligare också. Vid nästa träff med landsbygdsrådet så ska vi diskutera vilken roll landsbygdsrådet ska ha. Vi tänker att kommunen ska vara mer delaktig än tidigare och kanske mer föreslå vad vi ska avhandla och resonera om. Samtidigt bygger det här på ett underifrånengagemang och vi tänker inte köra över någon, utan det är mer att kommunen är beredda att ta ett större ansvar kring det, säger Käll. 

I planen finns det även med skrivningar om hemsändningsbidraget. Det togs kommunstyrelsen tidigare i höstas beslut om att utöka budgeten för från 600 000 till 750 000 kronor årligen.

– Vi har avsatt det i budgetramen och ett formellt beslut kommer längre fram, säger Käll.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt