Hur ser det ut med skyddsrum i kommunen? Det har vi undersökt när säkerhetsläget i Europa förvärras.
Foto: MostPhotos
I Vimmerby kommun finns enligt MSB 10 065 platser i skyddsrum vilket motsvarar 64 procent av befolkningen. De allra flesta skyddsrummen ligger i Vimmerby tätort, men det finns även i Södra Vi, Gullringen, Storebro och Tuna.
– De skyddsrummen som finns och byggdes då är dimensionerade för folkmängden när de byggdes, säger Håkan Westerback, säkerhetssamordnare på Vimmerby kommun och berättar att det när försvaret började avvecklas slutade att byggas skyddsrum.
Enligt MSB finns det i Vimmerby skyddsrum till 64 procent av de boende i Vimmerby, är det tillräckligt mycket?
– Nu har man stoppat avvecklingen i alla fall och vill börja bygga igen. Men det är därför vi ligger back. Helst skulle man ju vilja ha så det räcker till alla, men återuppbyggnaden går tyvärr inte i samma takt.
För många har det nog känts väldigt avlägset att tänka på skyddsrum och krisberedskap, men i och med det oroliga läget i Europa känner nog en del att det är viktigt att förbereda sig. Hur får man veta var det finns skyddsrum och vilket man ska ta sig till?
– Alla hus som har skyddsrum är utmärkta med skyddsrumssymbol – men för att veta man har närmsta skyddsrum finns det en karta hos MSB (Myndigheten för skydd och beredskap).
Skyddsrummen i kommunen finns utspritt och i olika typer av fastigheter som skolor och andra kommunägda fastigheter men också hos privata fastighetsägare. MSB gör regelbundna kontroller av skyddsrummen, och fastighetsägaren ansvarar för utrymmet. Många skyddsrum fungerar som till exempel cykelrum till vardags, berättar Håkan Westerback.
Att fler blir medvetna och vill hitta information om krisberedskap när det är oroligt i länder i vår närhet tror Håkan stämmer.
– Det är klart att gemene man funderar lite mer i de banorna nu när det är oroligt. Vi hoppas ju såklart att vi aldrig kommer behöva använda dem i ett land som Sverige – men kan vi få upp medvetenheten så är det bra. All medvetenhet är bra medvetenhet, men det är avvägningar vi får göra – vad är ett bra sätt att öka medvetenheten utan att skrämma folk? Det kan vara svårt.
Hur ser du på säkerhetsläget i våra trakter? Nu står kanske inte kriget för dörren här precis, men har ni med det oroliga läget i Europa i ert arbete kommunalt?
– Det säkerhetspolitiska läget nu är extremt svårbedömt och skiftar från ena sekunden till den andra och så är det för oss i kommunen också. Vi får ta del av info som bedöms som väsentlig, men det är svårbedömt. Men absolut, vi som jobbar med säkerhet har det här med oss och har bland annat regelbundna möten med Länsstyrelsen där även Försvarsmakten finns med.