Annons:

Rötmånaden är här – det här ska du tänka på

Att hålla maten väl kyld är A och O under rötmånaden. Foto: MostPhotos

Rötmånaden är här – det här ska du tänka på

Nu kliver vi in i den okända rötmånaden. Det betyder att många livsmedel har lättare för att dra till sig bakterier och göra oss sjuka. Detta är vad du ska tänka på för att hålla maten fräsch under tiden som rötmånaden varar. 

Annons:

När sommaren är som bäst trivs bakterierna som mest – särskilt i maten. I slutet av juli börjar den period som traditionellt kallas för rötmånad och sträcker sig fram till sena augusti. Det innebär att många livsmedel håller sämre och har lätt för att bli en grogrund för bakterier.

Sommarvärme och fukt är två faktorer som gör att just bakterier och mögel trivs extra bra.
Men genom att hantera maten på rätt sätt kan man minimera risken att råka ut för magsjuka eller allvarlig sjukdom.

Kylskåpet är din vän

I sommartider gäller det att vara särskilt noga med att hålla kylvarorna kalla. Det skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. Ett knep att ta till är att ta med sig kylklampar när man handlar. På så sätt håller sig varorna kalla under transporten hem.

Blev det rester över efter middagen? Perfekt. Men låt dem inte stå framme på köksbordet. Genom att kyla dem snabbt i exempelvis ett vattenbad, kan man lägga in resterna i kylskåpet eller frysen direkt. På så sätt undviker man även matsvinn.

 

Vett och etikett i köket

Hygien vid matlagning är alltid viktigt och kanske ännu mer nu i dessa tider. Livsmedelsverket uppmanar därför till att skruva upp handtvätten ytterligare ett varv för att undvika risken för magsjuka.

Det gäller även diskningen. Nu är det läge att vara extra noggrann när man gör rent knivar och skärbrädor om man skurit rått kött eller kyckling. Att använda separata skärbrädor för kött och grönsaker är också att föredra, menar Livsmedelsverket.

Vidare gäller också det klassiska rådet om att använda sina sinnen för att avgöra om maten håller måttet. Det gäller dock enbart om man förvarat maten på rätt sätt och inte tillhör någon riskgrupp.

Våga lita på dina sinnen. Titta lukta och smaka på maten. Verkar maten okej går den bra att äta, säger Livsmedelsverkets mikrobiolog Jonas Toljander i ett pressmeddelande.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt